Lakáscélú munkáltató támogatás részletszabályai (3)

Lakáscélú támogatást adhat adómentesen a munkáltató, ha fennállnak a feltételei. A feltételeket (5 milliós, 30%, 4 év) megfelelő módon a munkáltatónak kell vizsgálni.
A méltányolható lakásigény vizsgálata:
 
Fontos, hogy e körben a lakásigény vizsgálatakor elég a szobák számát vizsgálni! Azaz nem kell az építési költségnek, vételárnak megfelelnie a méltányolható lakásigényt egyébként szabályozó – lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) kormányrendelet mellékletében meghatározott maximális összegnek.
 
A méltányolható lakásigény a lakás szobaszáma és az együttköltöző családtagok száma alapján határozható meg.
  • A lakásigény akkor tekinthető méltányolhatónak, ha a lakószobák száma:
  • egy-két együttköltöző családtag esetében legalább egy és legfeljebb három lakószoba,
  • három együttköltöző családtag esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba,
  • négy együttköltöző családtag esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba.
  • Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke.
  • Három vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig nő, felső határa egy lakószobával nő.
A méltányolható lakásigénynek való megfelelés szempontjából nincs jelentősége annak, ha a lakás szobaszáma nem éri el a Korm. rendeletben meghatározott alsó határt. Így nem lehet kizáró ok az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás biztosításánál, ha pl. a munkavállaló négytagú családjával csak egy másfélszobás lakásban lakik.
 
A méltányolható lakásigény feltételének való megfelelés a támogatás folyósítása évének első napjától az adómentesség igazolására előírt határidőig terjedő időszak bármely napjára vonatkozóan vizsgálható.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/lakascelu-munkaltato-tamogatas-reszletszabalyai-2

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]