PDF letöltés

Küldi a NAV az adószámla-értesítőket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban megkezdte azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozás vagy túlfizetés van. A közel másfél millió magánszemélyt és vállalkozót az ügyfélkapus tárhelyére, illetve az elektronikus elérhetőséggel nem rendelkezőket postán küldött értesítő levélben tájékoztatója az adóhatóság.

Értesítést az kap, akinek

  • legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy
  • ezer forintnál több túlfizetése van.

Késedelmipótlék-értesítőt is kap az, aki tavaly fizetési kötelezettségét nem, vagy csak késedelmesen teljesítette, és emiatt legalább ötezer forint késedelmi pótléka keletkezett.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők tárhelyére 2020. július 23. és 29. között már meg is érkezett a NAV tájékoztatója arról, hogy adószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, vagy arról, hogy a hivatal késedelmi pótlékot számított fel.

Annak a mintegy félmillió értesítendő magánszemélynek, akik még nem rendelkeznek ügyfélkapuval, a NAV postázza az adószámla-kivonatot és a pótlékértesítőt. Ők szeptember elejétől számíthatnak az értesítések megérkezésére.

A gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés érdekében a NAV azt ajánlja, hogy aki még nem nyitott ügyfélkaput, tegye meg, hiszen ennek birtokában bármikor megtekinthető a naprakész adószámla.

 Az adózók az adószámlájukat – az értesítéstől függetlenül is – bármikor megtekinthetik az eBev Portál Szolgáltatások menüpontjában, miután a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül belépnek a portálra. Az adószámla lekérdezéséhez a portálon az Adószámla és pótlékadatok szolgáltatás Adószámla funkcióját kell kiválasztani. Ha a lekérdezett adószámla minden adónemében rendezett, akkor érdemes ellenőrizni a 2019-re felszámított pótlékot is.

A részletes pótléklevezetést a gazdálkodók 2020. június 10-től, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók 2020. szeptember 9-től kérdezhetik le, az Adószámla és pótlékadatok szolgáltatás Pótléklevezetés funkciójával.

Amennyiben elmaradás mutatkozik az adófolyószámlán, úgy a tartozást bankkártyás befizetéssel, átutalással, valamint csekken lehet befizetni. A befizetési módokban a NAV honlapján, a Szolgáltatások - Számlaszámok útvonalon elérhető, "Ki hogyan fizethet a NAV-nak?"  című tájékoztatás, továbbá a 35. számú, Bankkártyás adófizetés című információs füzet segít.

Túlfizetés esetén a többlet visszatérítése a 2017_ számú nyomtatványon kérhető.

További információk és segítség a NAV honlapján elérhető ADÓSZÁMLA információs oldalon találhatók.

Az ügyfelek, kérdéseikre leggyorsabban a 06 (80) 20-21-22 telefonszámon, a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben (ÜCC) kaphatnak választ, ehhez ügyfélazonosító szám (PIN kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges. A PIN-kód legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) igényelhető a TEL nyomtatványon, ahol belépéskor az ügyfélkapus azonosító adatok megadása után a telefonos ügyintézési kérelem az Új nyomtatvány/Kérelmek/TEL adatlap kiválasztásával és kitöltésével indítható el. Az alkalmazás természetesen mobil eszközön is működik.