KATA megszűnése (3)

Az adóalanyiság megszűnéséről az adóhatóság határozattal értesíti az adózót a következő esetekben. Harmadik esetkör: szankció

Ezekben az esetekben egy jogsértésért kapott szankció következménye, hogy elveszíti KATA alanyiságát, így a kedvezőbb adózás lehetőségét a vállalkozás.

1.Megszűnik a KATA a mulasztási bírságot megállapító határozattal (annak jogerőre emelkedésének napjával – ez rajta van határozaton), ha az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a vállalkozás terhére az adó- vagy vámhatóság az következő okokból mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg:
  • számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért,
  • be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy
  • igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért
Így a legsúlyosabb jogsértések esetén kvázi mellékbüntetés a KATA elvesztése a bírság mellett.

2. Megszűnik továbbá a KATA az adószám alkalmazását felfüggesztő vagy törlő határozat jogerőre emelkedésének napjával, ha a vállalkozás adószámának alkalmazását az adóhatóság az adóalanyiság ideje alatt jogerősen felfüggeszti vagy törli. Mivel ez is súlyos szabálytalanságra mutat, logikus, hogy ekkora jogsértést elkövető ne élhessen kedvezményes adózási lehetőséggel.

3. Megszűnik a KATA a naptári negyedév utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás állami adóhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható adótartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. Ez az adó nem fizetés szankcionálása.

4. Egy természetszerű eset, ami egyezik azzal, hogy megszűnik a vállalkozás, ám a megszűnéshez vezető eljárást nevezi meg a törvény: a végelszámolás, a felszámolás, a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját megelőző nappal.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/kata-megszunese-2
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]