KATA és KIVA – az új adózási formák kisvállalkozások részére

2013. januárjától két új, egyszerű adónem közül választhatnak a kisvállalkozások: az egyik a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), a másik a kisvállalati adó (KIVA).

A szabályokat a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény tartalmazza.
 
Ezeket az adónemeket 2013-tól vezették be és először 2012. decemberben lehetett választani (2013-as évre) és bejelentkezni alá az adóhatóságnál. Ezért a tapasztalatok még nem egészen egy évesek ezekről az adónemekről, de a gazdaság és kisvállalatok régi igény teljesült a KATA és KIVA megalkotásával.
 
Az adózási forma bármikor választható, azaz a feltételek megléte esetén az adóalanyiság év közben is bejelenthető. Az adózási formát nem muszáj év elejétől választani! Nem ajánlott viszont ez adminisztrációs szempontból mert a tört évre külön beszámolót és adóbevallást kell készíteni!

Az év bármelyik hónapjának első napján be lehet lépni, és bármely hónap végével ki lehet lépni, viszont aki egyszer kilépett, vagy egyéb feltételek miatt kiesett, például 100.000 Ft-ot meghaladó NAV adótartozása keletkezett, az 24 hónapon keresztül nem választhatja újra ezt az adózási formát.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]