KATA előnyös vagy nem?

Mivel az áfás cégeknek a jelenlegi EVA-nál is előnyösebb adózási módot kínál ez az adózási forma, mindenképp megfontolásra ajánljuk a KATA-ba való átlépést a Bt-knek és Kkt-knek, de mindemellett azoknak is igen előnyös lehet, akik nincsenek áfa körben. Aki vállalkozóként dolgozik és nem rendelkezik Bt-vel vagy Kkt-vel, csak Kft-vel, akár még a betéti társaság alapítása és fenntartása is megérheti, mert ezek a költségek akár már egy év alatt is megtérülhetnek a KATA választása mellett.

Előny, hogy a tételes kisadózást választó vállalkozásnak nem kell kettős könyvvitelt vezetnie, hanem elég csak a bevételeiről nyilvántartást vezetni, illetve az áfa bevalláshoz és bérszámfejtéshez szükséges analitikákat vezetni.
 
Hátránya, hogy 6 millió forint a határa a bevételnek, ugyanis ha akár a szolgáltatás, termékértékesítés, kamatbevétel, pályázati támogatás éves szinten meghaladják a 6 millió forintot, akkor a 6 millió forintot meghaladó rész után a tételes adók mellett további 40%-ot kell fizetni tárgyévet követő év februárjában.

Mind a kisadózó vállalkozásnak, mind a kisadózói számlát befogadó vállalkozásnak kötelezettsége az adott évben azonos partnerrel kapcsolatos 1 millió ft számlaértéket meghaladó kisadózói számlaforgalom lejelentése a NAV felé!

 

 

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]