KATA – 2015 (3)

Kisadózó vállalkozások tételes adójával (Kata) kapcsolatos 2015. évi változások folytatása (készletérték, osztalék) (1. rész), (2. rész).
Nyilvántartott készletérték kezelése

Eddig a tételes adó választásakor a vállalkozói Szja szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak meg kellett állapítania a megszűnés szabályai szerint a készlet értékét és adóalapot nem érintő bevételként kellett nyilvántartani mindaddig, amíg a KATA hatálya alá tartozik, vagy átalányadózást alkalmaz.
 
Az új szabály szerint a nyilvántartott készletértéket akkor sem kell leadózni, ha áttér az EVÁ-ra.
 
Kisadózó vállalkozások tételes adóját választó társas vállalkozás kisadózónak nem minősülő tagjainak a részesedése a 2015. évtől osztaléknak minősül!
 
A személyi jövedelemadóról szóló (1995. évi CXVII. törvény) szerint osztaléknak minősül a 2015. évtől a kisadózó vállalkozás kisadózóként be nem jelentett tagja (pl. a betéti társaság kültagja vagy a társaságban munkaviszony alapján tevékenységet végző tag) részére a társaság nyereségéből való részesedésként kifizetett összeg.
 
Új Ptk-ban foglaltaknak való megfelelés

2015-től az adóalanyiság megszűnését kiváltó okok felsorolása is módosul, az átalakulás mellett az egyesülés és a szétválás is megszűnési okként nevesítésre kerül.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/kata-2015-2

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]