Kapcsolt vállalkozás 2. rész

Kapcsolt vállalkozás definícióját már ismertettük. Nézzük mit jelent ez a gyakorlatban.
Ha két cégben azonos az ügyvezető, és mindkettőben önálló képviseleti joga van, ráadásul nincs felettese mondjuk egy anyavállalatban, akkor az ügyvezetőnek biztosan döntő befolyása van az üzleti és pénzügyi politikára. Ők tehát kapcsolt vállalkozások lesznek.
 
Ha most úgy van két cégünk, hogy legalább az egyikben a közeli hozzátartozókkal együtt is csak maximum 50%-os tulajdoni hányadunk és szavazati jogunk van, akkor ezek alapvetően nem kapcsolt vállalkozások. De ha a két cégben azonos az ügyvezető, akkor 2015-től alkalmaznunk kell a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó speciális szabályokat.
 
2015-től a közös ügyvezetés is megalapozhatja a kapcsolt státuszt két vállalkozás között. A kapcsolt vállalkozások bejelentése 2015-ben először január 15-én volt esedékes.
 
A kapcsolt vállalkozásokkal már régóta kiemelten foglalkozik az adóhivatal. Bejelentési kötelezettsége eddig is volt azoknak, akik kapcsolt vállalkozásoknak minősültek és egymással üzleti kapcsolatba léptek. A kapcsolat létrejöttét követő 15 napon belül a kapcsolt státuszt be kellett jelenteni az adóhivatalhoz. A kapcsolt vállalkozások bejelentése nem változott 2015-ben, csak a kör bővült ki. Szélesítve lett a kapcsolt vállalkozások köre. Mindenkinek érdemes felülvizsgálni kapcsolatait, hisz 2015-től akár egy közös ügyvezetői státusz is megalapozhatja a kapcsolt viszont két vállalkozás között, függetlenül a tulajdonosi háttértől.

2015. január 1-jei hatállyal a Tao. tv. 4. § 23. pontja kiegészül egy új f) alponttal, amely szerint kapcsolt vállalkozásnak minősül az adózó és más személy abban az esetben is, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel megvalósul a döntő befolyásgyakorlás az üzleti és pénzügyi politikára.

Két feltételnek kell tehát teljesülni ahhoz, hogy fennálljon a kapcsolt viszony: 1. azonos (részben azonos) az ügyvezető(k) személye; 2. megvalósul a döntő befolyás az üzleti és pénzügypolitikára.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/kapcsolt-vallalkozasok-mi-az-1-resz

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]