Júliustól változik a webshopok adózása

Elektronikus felületeken keresztül ma már szinte bármit megvásárolhatunk, nem számít a napszak, országhatár. A weben is értékesítő vállalkozásoknak érdemes átgondolniuk működésüket, különösen akkor, ha nemzetközi szinten, külföldi vevők felé értékesítenek, ugyanis 2021. július 1-től változnak a webshopok adózására vonatkozó jogszabályok.

Ma már naponta jönnek létre webshopok, nincsenek országhatárok sem, hiszen a logisztikai szolgáltatók segítségével könnyedén el lehet szállítani Magyarországról a terméket, vagy akár a külföldön lévő terméket más országba is el lehet juttatni egy magyar webshopon keresztül a megrendelőhöz.

Az áfaszabályozás 2021. július 1-ét követő változásai elsősorban azokat a webshopokat érintik, akik ún. közösségen belüli távértékesítést végeznek. Ide tartoznak különösen azok az esetek, amikor egy magyar webshopon keresztül úgy adnak el terméket egy másik tagállami magánszemély vevőnek, hogy a kiszállítást Magyarországról a másik tagállamba az eladó, vagy az eladó megbízásából valaki más, pl. egy logisztikai szolgáltató végzi.

Ezen webshopok esetében egyrészt változnak az áfafizetés helyére vonatkozó szabályok, másrészt bevezetésre kerül az ún. egyablakos rendszer (One Stop Shop – OSS), amely megkönnyítheti az áfafizetés adminisztrációját.

Mi volt eddig, mi lesz július 1-től

Azok a vállalkozások, amelyek webshopon keresztül nem csak belföldön, hanem más tagállamokban is értékesítenek termékeket, eddig két formáját választhatták az adózásnak:

  1. Regisztráltak abban a tagállamban, ahol értékesítettek és az áfát ott fizették meg a helyi áfa-mértékkel.
  2. Vagy lehetőségük volt a saját országukban befizetni az áfát addig, amíg az éves értékesítéseik összege a másik tagállamban nem ért el egy bizonyos értékhatárt. Ez az értékhatár Magyarország esetében 35 ezer eurót jelentett, más tagállamok esetében 35.000 vagy 100.000 EUR, tagállamoktól függően.

2021. július 1-től szigorodnak a szabályok, egy egységes, 10.000 eurós értékhatár lép életbe am azt jelenti, hogy amennyiben a más tagállamokba irányuló értékesítések összértéke uniós szinten meghaladja a 10.000 eurót, akkor a célország szerinti áfamértékkel kell a közösségen belüli távértékesítésekre jutó áfát megfizetni. A 10.000 eurós értékhatárt az összes tagállamra együttesen kell nézni. Abba a Közösségen belüli távértékesítések mellett bele kell számítani a más tagállami megrendelőknek teljesített, távolról is nyújtható szolgáltatások (elektronikus, távközlési és műsorszolgáltatási szolgáltatások) értékét is.

Ha tehát egy magyar webshopon keresztül akár 27 különböző tagállamba értékesítünk, akkor 27 különböző ország szerinti áfamértéket kell felszámítanunk és megfizetnünk, attól függően, hogy hol van a megrendelőnk.

Ezért jött létre az OSS

A jogszabályváltozás jelentős adminisztratív terhet róhat a webshopokat működtető vállalkozásokra. 2021. július 1-től azonban ezen webshopok adóadminisztrációját segítheti a kiterjesztett egyablakos rendszer (One Stop Shop – OSS). Az egyablakos rendszernek köszönhetően a vállalkozásoknak nem kell minden egyes tagállamban regisztrálniuk és adót fizetniük, ha uniós szinten túllépték a 10 ezer eurós éves értékesítési limitet (vagy az összeghatár alatt a bejelentkezést választják), elég egy tagállamban regisztrálniuk az OSS-be és abban a tagállamban vallják be az összes más tagállami áfát. Ezt követően a tagállamok adóhatóságai az OSS rendszeren keresztül számolják el egymás között a fizetendő adót.

Fontos azonban, hogy az egyablakos rendszer csak azokra a webshopos értékesítésekre alkalmazható, amik kimerítik az ún. közösségen belüli távértékesítés fogalmát. Ha a webshopon keresztül pl. másik vállalkozásnak értékesítünk, vagy az áru nem másik tagállamba, hanem EU-en kívüli harmadik országba kerül, akkor az egyablakos rendszeren keresztül történő adófizetés nem alkalmazható.

Az egyablakos rendszerbe nem kötelező bejelentkezni, ha a más tagállamokba történő értékesítés éves volumene nem haladja meg a 10.000 eurót. Ilyenkor a termék feladási helye szerinti áfát kell megfizetni, vagyis magyar raktárból történő szállítás esetén tipikusan 27% magyar áfát kell felszámítani. Amennyiben azonban az eladó az egyablakos rendszerbe bejelentkezik, döntése a választás évét követő második naptári év végéig köti.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]