PDF letöltés

Jövőre teljessé válik az online adatszolgáltatás

Tovább fehéredik a gazdaság januártól, amikor már a magánszemélyek részére kiállított számlákat is látja majd az adóhatóság. Így válik teljessé a gazdaságfehérítés ezen eszközének működése, vagyis januártól már valóban minden számlát lát a NAV.

A számítások szerint az újfajta adatszolgáltatás átlagosan napi több mint félmillió lakossági számlát jelent ezért, illetve a koronavírus-válság okozta nehézségek miatt most különösen fontos, hogy a vállalkozások zökkenőmentesen tudjanak átállni az új rendszerre, amit a 2021. január 1-jétől március 31-ig tartó szankciómentes időszak biztosít számukra.

Az adóhatóság kockázatelemzői jelenleg hétköznaponként átlagosan több mint egymillió számla adatait dolgozzák fel, a lakossági számlák láthatóvá tételével jövőre a beérkező számlák száma jelentősen nőni fog. Az online  számla kiterjesztése a legnagyobb horderejű lépés a feketegazdaság elleni küzdelemben, ezáltal jövőre a revizoroknak szinte az összes kontrolladat rendelkezésére áll majd az áfabevallások valóságtartalmának vizsgálata során.

Új, vállalkozóbarát szolgáltatások is indulnak

Körülbelül 480 ezer vállalkozást szabadít majd meg az egyik legbonyolultabb bevallási kötelezettség kitöltésének teljesítésétől a jövőre elsőként debütáló szolgáltatás, az áfabevallások kiajánlása.

Továbbmenve, nemcsak az áfabevallások adóhivatali előkészítését biztosítja az új Online Számla rendszer, hanem még – a koronavírus-járvány idején a magas fertőzési kockázatot jelentő – papírszámlákat is kiválthatja. Az eladó a meghatározott számlaadatokat beküldi az adóhivatalhoz, a vevő pedig egyszerűen letölti a szükséges adatokat, így az adatszolgáltatás lehet maga az elektronikus számla. A gazdaságban leggyakrabban használt azonosítók, így például a szerződésszám is opcionálisan kitölthetők az adatstruktúrában, ezzel a számlák automatikusan és könnyen feldolgozhatóvá válnak vevői oldalon.

Ezekkel a szolgáltatásokkal már a számlatömb kitöltésével sem kell bíbelődnie senkinek sem jövőre. Az adóhivatal mobil applikációja – a teljesen ingyen használható Online Számlázó – is biztosítja majd mindezt, így ideális választás lehet a digitális számlázásra áttérő kisvállalkozásoknak is.

Új korszak, új verzió

Az új rendszerre, az XSD 3.0-ra való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását. A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, azokat az adóhivatal sem látja.

Bár a január 1-i új rendszer indulásához még egy bő negyedév hátravan ugyan, de a koronavírus-válság idején mégis szükséges hosszabb felkészülési időt biztosítani a csaknem félmillió vállalkozásnak az átállásra. A 2021. március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható a régi XSD 2.0 specifikáció, de április 1-jétől már csak az eggyel fejlettebb, 3.0-ás verzió lesz elérhető, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallások kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.

A kellő felkészülés érdekében az adóhivatal már hétfő délután közzéteszi GitHubon, illetve az onlineszamla.nav.gov.hu-n a fejlesztőknek szóló sémákat, és a műszaki változások átfogó leírását. Az új korszak 2021. április 1-jén a magánszemélyek részére kiállított számlák becsatornázásával veszi kezdetét, ugyanis akkortól válik teljessé Magyarországon a számla-adatszolgáltatás.