PDF letöltés

Jó hír a SZÉP-kártyásoknak

Ez év végéig megszűntek a határok, a SZÉP-kártya tulajdonosok tetszés szerint szabadon felhasználhatják a kártyán lévő egyenlegeiket függetlenül attól, hogy mely alszámlán milyen egyenlegeik vannak. Gyakorlatilag úgy lehet fizetni az elfogadóhelyeken, mint egy bankkártyával, nem kell törődni azzal, hogy melyik zsebből lehet és mennyit költeni.

A 2021. április 25-től hatályba lépett átmeneti intézkedésnek köszönhetően várhatóan nem maradnak kihasználatlanul a szállás, illetve a szabadidő alszámlán a COVID-19 járvány megjelenése óta halmozódó összegek.

Az utóbbi másfél évben már számos könnyítést vezettek be a SZÉP-kártyára utalt összegek felhasználása, illetve adóterhelése kapcsán. 2020 január első napján hatályba lépett az a rendelkezés, miszerint a szolgáltatók pluszköltséget (legfeljebb 3 százalék, de legalább 100 Ft) vonhatnak le a több mint két éve fel nem használt egyenleg terhére, azonban a koronavírus-járvány megjelenése után hamarosan más irányt vett a béren kívüli juttatások kapcsán a jogalkotás.

A járvány okozta negatív gazdasági hatásokra reagálva a kormány több olyan intézkedést is hozott, amely arra ösztönözte a munkáltatókat, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a SZÉP- kártyára utalandó béren kívüli juttatásokra.

  • Elsőként a SZÉP-kártya keretösszegek megemelése került sor, amely a munkavállalóknak kedvez, de a juttatáshoz kapcsolódó szochomentesség bevezetése a munkáltatók számára jelentett előnyt. Ezen intézkedések eredetileg 2020. december 31-ig voltak érvényben, de a meghosszabbodó járványügyi helyzetre tekintettel a jelenlegi szabályozás szerint 2021. június 30-ig maradnak hatályban.
  • A márciusban hatályba lépő 150/2021-es Kormányrendelet felhasználói szempontból hozott ideiglenes könnyítést: a jogszabály lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig a 2 évnél régebben a SZÉP-kártyára utalt összegeket a fentebb említett extra banki díjak megfizetése nélkül lehessen felhasználni.
  • Ezt a rendelkezést egészíti az április 25-én hatályba lépő Kormányrendelet, melynek értelmében az év végéig szabad lesz az átjárás a SZÉP-kártya alszámlák között. Így a kártyatulajdonosra bízva, hogy pl. a szálláshelyre kapott juttatást melegétel vásárlásra fordítsa, ha ezen a nyáron még óvatosságból vagy az egészségügyi körülményei miatt nem tervez nyaralást. De ugyanígy lehetőség van arra is, hogy a kártyán lévő teljes összeget a járványhelyzet miatt halogatott, várva várt utazásra, városnézésre fordítsa.

Az ideiglenes könnyítések egyértelmű célja, hogy elősegítse a gazdaság újraindítását a koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsillapodását követően, elsősorban a belföldi üdülők, vendéglátók forgalmának fellendítésére koncentrálva.

A szabad felhasználást megengedő intézkedések lehetőséget adnak a SZÉP-kártyával rendelkező munkavállalóknak arra, hogy a rendelkezésükre álló egyenleget azonnal elköltsék, akár üdülésre, akár étkezésre.