Ingyenes készpénzfelvétel - az MNB ellenőrzi az előírások betartását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatok keretében ellenőrzi, hogy a bankok a 2014. február 1-jétől érvényes, a fogyasztók számára havi kétszeri – maximum havi 150 ezer forint összegű – ingyenes készpénzfelvétel bevezetése miatt nem emelnek-e egyoldalúan díjaikon, jutalékaikon.

A közlemény szerint az ellenőrzött bankok között szerepel a Sopron Bank Zrt. és az MKB Bank Zrt. is, amelyek már közzétették új díjaikat.

A pénzügyi felügyeleti hatóság hangsúlyozza: a havi kétszeri készpénzfelvétel ingyenességét biztosító törvény egyértelmű a tekintetben, hogy ennek biztosítása miatt a bankok nem módosíthatják a fogyasztóra nézve kedvezőtlenül a szerződésben meghatározott díjakat, költségeket.

Az MNB rendelkezik ezen szabály betartatásához szükséges felügyelési eszközökkel. Ha a vizsgálatok során jogsértést tapasztal, a fogyasztók védelme érdekében valamennyi szankcionálási eszközét alkalmazni fogja a jogsértő piaci szereplővel szemben.

A jegybank felügyeleti honlapján a fogyasztók valamennyi hazai hitelintézet folyószámla-kondícióit összehasonlító kalkulátort érhetnek el (Bankszámlaválasztó program), amelynek révén kiszámíthatók az egyes szolgáltatóknál a folyószámlák tényleges havi költségei.

Forrás: MTI
 
Szaktanácsadó véleménye:
Minden rezsicsökkentés – akár a pénzügyi is, csak akkor éreztetheti a hatását ha az tényleges pénzben mérhető csökkenéshez vezet, ha egyéb díjtételek emelésével ez a hatás elvész a szabályozás tulajdonképpen értelmét veszti, vagy csak arra jó, hogy ne legyen emelés az érintett körben. A szabályok betartásának ellenőrzése itt is az állam elsődleges kötelezettsége, hiszen a fogyasztó a kiszolgáltatott fél.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]