PDF letöltés

Így lesz igazságos a kata?

A Pénzügyminisztérium szerint a Kormány az érdekképviseleti szervek és az adótanácsadó cégek érveit és igényeit meghallgatva igazságosan döntött a kata új szabályozásáról.

Az érdekképviseleti szervek és az adótanácsadó cégek szinte kivétel nélkül kérték, hogy a tisztességes vállalkozások érdekében változtasson a Pénzügyminisztérium a korábbi szabályozáson. A témában több javaslat is érkezett: az egyik szerint a katát csak úgy lehet megtisztítani a jogszerűtlen használóktól, ha a kisadózók csak a magánszemélyeknek értékesíthetnének, vállalkozásoknak, cégeknek nem. A másik azt javasolta, hogy bizonyos tevékenységi köröket, ahol sokakat nem munkavállalóként, hanem katásként alkalmaznak, zárjon ki a jogalkotó, vagyis ezekben a szakmákban ne is lehessen választani a kisadózást.

A döntés megszületett, a Pénzügyminisztérium olyan szabályozás mellett döntött, amely a kata versenyképességét és egyszerűségét továbbra is biztosítja. Így jövőre nem az adott szakma, illetve tevékenység számít, vagy az, hogy magánszemélynek vagy cégnek számláz-e a kisadózó, hanem az egyes szerződések, jogügyletek magas, hárommillió forintot meghaladó értéke.

Az új szabály csak azokat a megbízókat, vállalkozásokat érinti, amelyek ugyanattól a katás vállalkozástól egy éven belül több mint hárommillió forint értékű számlát fogadnak be. Az adóterhelés még a legextrémebb esetben is rendkívül kedvező, hiszen még akkor is csak 26,9 százalék a teljes adóteher, ha csak egy ügyfele van a katásnak, akitől 12 millió forintot kap.

Tovább folytatódnak az ellenőrzések is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) ebben az évben kiemelt feladata a kisadózók és a szerződéses partnereik vizsgálata a bújtatott foglalkoztatás feltárására és visszaszorítására. Nem lesz ez másképp 2021-ben sem, ugyanis az elmúlt időszakban növekvő tendenciát mutat az olyan katások száma, amelyek egy vagy csak néhány cégnek számláznak, viszont a lakosság felé értékesítők száma csökkent.

A Kormány, kiállva a jellemzően magánszemélynek értékesítő mintegy 340 ezer mikrovállalkozás mellett úgy döntött, olyan mértékben szigorítja a kata adózást, hogy ezen mikrovállalkozások terhei minimálisan se növekedjenek tovább és továbbra is az Európai Unió egyik legegyszerűbb és legalacsonyabb mértékű közterhét fizethessék.

Ez egybecseng azzal a jogalkotói szándékkal, miszerint úgy kell szigorítani a katát, hogy a kedvező adózási formát visszaélésszerűen használó nagy cégek mozgásterét szűkítse. A katát 2013-ban azért vezette be a kormány, hogy a jellemzően lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat, így például a fodrászokat, kozmetikusokat, taxisokat segítse.

A jövőre hatályba lépő módosítással az egész adórendszer igazságosabbá válik, amelynek betartására az online számlázás révén egyre több adathoz jutó adóhivatal a garancia.