PDF letöltés

Holnaptól új időszámítás kezdődik

Március 31-én, azaz a mai napon ér véget az a három hónapos türelmi időszak, amelyet az adóhatóság a vállalkozások számára biztosított a NAV új számlázó rendszerére való átállásra. Holnaptól már szankcionálják a nem megfelelő adatszolgáltatást.

Az adóhivatal adatai szerint március elején 871 ezer vállalkozásból még 20 ezer cég a régi rendszeren keresztül küldte a számlaadatokat. Remélhetőleg ezeknek a vállalkozásoknak is sikerült a szankciómentes időszak végére átállni az új rendszer használatára, amelyhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyedülálló szolgáltatásai is segítséget nyújthattak.

2021. januártól az újonnan adatszolgáltatással érintett számlák körébe jellemzően a magánszemélyek részére kiállított számlák kerültek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázó-programjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Az Online Számlázó mobilapplikácója okostelefonon is használható, a díjmentes alkalmazás letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban.

Az adóhivatal március 31-ig nem szabott ki mulasztási bírságot akkor, ha az érintettek nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, de április 1-től már csak a 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek idén második fél évtől induló kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást

A papírmentes számlázásra áttérve, számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat az, aki az elektronikus számlázásra tér át. Az új rendszerre történő átállást követően minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhetőek a számlák, hiszen az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.