PDF letöltés

Gyorsított áfa-kiutalás a megbízható vállalkozásoknak

Tegnapi írásunkhoz kapcsolódva, a Nemzeti Versenyképességi Tanács adókönnyítési javaslatai között szereplő gyorsított áfa-kiutalást, illetve a COVID-ra specializált méltányossági kérelmek feltételeit részletezte az adóhivatal.

Gyorsított áfa-kiutalás: 75 nap helyett 20 nap

Tavaly május óta összességében több mint ezermilliárd forint általános forgalmi adót utalt ki gyorsabban az adóhivatal.

A gyorsított áfa-kiutalás jelentős és gyors pénzügyi segítséget jelent a járvány miatt bajba jutott kis- és középvállalkozásoknak, és nagy könnyebbséget jelent, ha ez az intézkedés az év végéig fennmaradhat.

Egy Európában is példaértékű magyar újítás, az úgynevezett elektronikus ellenőrzés a koronavírus-járványban jelentősen megkönnyítette és egészségügyi szempontból is biztonságossá tette a kiutalás előtti ellenőrzéseket. A kkv-k 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják az őket megillető összegeket.

Az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített mikro-, kis- és közepes vállalkozások ennél is hamarabb juthatnak a visszaigényelt összeghez, esetükben 30 napról 20 napra rövidülhet a kiutalási idő. Egyébként az eddigi rekordhónap a február volt, amikor 75 ezer vállalkozás kapta meg rövidebb idő alatt a jogszerűen visszajáró forgalmi adóját, összességében 155 milliárd forintot.

Jelentős versenyelőnyre tehet szert az ország, ha a gyorsított áfakiutalások 2021. végéig fennmaradnak. A 20 nap ugyanis a legrövidebb áfa-kiutalási határidő az Európai Unióban.

 

680 millió adót engedtek már el

A tavaly tavasszal bevezetett adóügyi könnyítések közül az egyik legsikeresebb a koronavírusra specializált fizetéskönnyítés volt, amelyből akkor több mint hatezer érkezett, és mintegy 680 millió forint fizetendő adót engedett el akkor az adóhivatal.

A COVID-ra specializált méltányosság sikere az egyszerű igénybevétel és a rendkívüli gyors elbírálás mellett az volt, hogy még a cégek is csökkenthették fizetendő adójukat ötmillió forinttal.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács álláspontja szerint a gazdaság mielőbbi újraindításának is egy fontos eleme lehet ha, az Európai Unióban is példaértékű adófizetési könnyítési kategóriákat az év végéig még kiegészíti a kormány a koronavírus-járványra tekintettel kérhető speciális méltányossági okokkal.