Előleg - egyszerűsített számla

Előleg esetén egyszerűsített számla állítható ki, ennek részletes szabályait mutatjuk be. Előlegnél sokszor kötelező a számla, de könnyebbség ha az egyszerűsített lehet.
 1. Eset: Adóalany vevő előleget fizet
 
Az áfa törvény arra az esetre teszi lehetővé az egyszerűsített számla kibocsátását, amikor adóalany vagy nem adóalany jogi személy az értékesítő adóalany részére előleget fizet ekkor számla kibocsátása kötelező egyébként is, de az könnyebbség hogy ez lehet egyszerűsített számla. További feltétel, hogy a számlán szereplő adatok egyébként forintban kifejezettek.

Az összegéből a vevő állapítja meg annak adótartalmát az előbb említett százalékérték alkalmazásával.
 
2. eset: nem adóalany vevő előleget fizet
 
Az egyszerűsített számla kibocsátásának a feltétele ezekben az esetekben is, hogy a számlán szereplő adatok egyébként forintban kifejezettek legyenek. Ezek az esetek azok amikor egyébként számla kibocsátási kötelezettsége van az értékesítő adóalanynak, melyet egyszerűsített számlával is teljesíthet.
 
Előlegről egyszerűsített számla adható (a kötelező számlaadás körében) amikor az előleg átadója nem adóalany, és nem is jogi személy,
  • és az átadott előleg összege eléri vagy meghaladja a 900 000 forintnak megfelelő pénzösszeget
  • vagy az előleg átadója kéri a számla kibocsátását.
Ezekben az esetekben a számla egyszerűsített adattartalma azt jelenti, hogy a számla kötelező adattartalmaként:
  • az adóalap helyett az ellenérték adót is tartalmazó összege,
  • valamint az adó mértéke helyett az alkalmazott adómértéknek megfelelő százalékérték, az ún. felülről számított adómérték, vagyis a 21,26 %, a 4,76 % vagy a 15,25 % feltüntetése kötelező.
Emellett az áthárított adóra vonatkozó adat (az áthárított adó összege, és a 27 %, 18 %, vagy 5 % adómérték) nem tüntethető fel, tekintettel arra, hogy az ellenérték adót is tartalmazó összegéből a vevő állapítja meg annak adótartalmát az előbb említett százalékérték alkalmazásával.
 

Bővebb információ: http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.


Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]