PDF letöltés

Elfogadták az őszi adócsomagot

Számos adó-és bürokráciacsökkentést hoz az őszi adócsomag, amelyet kedden megszavazott az Országgyűlés. Kedvezőbb lesz a kiva, egyszerűsödik az iparűzési adóbevallás, a NAV számos cégnek készíti el az áfabevallás-tervezetét, valamint ingyenessé válik sok ügyintézés és adómentes lesz a pálinka otthoni magán-és bérfőzése.

Szja: átláthatóbbá válik az adókedvezmények rendszere

Egyszerűsödik és átláthatóbbá válik az adókedvezmények rendszere. A családi adókedvezmény mintájára a bizonyos betegségek után járó személyi kedvezményt is az adóalapból számolják jövőre. A kedvezmény összege továbbra is évről-évre együtt nő minimálbérrel.

Bővül a SZÉP-kártya juttatásának lehetősége a közszférában: 2021-től egységesen 450 ezer forint lesz a rekreációs értékhatár a magán- és a közszférában. A SZÉP-kártya keretösszegeinek szochó-mentessége 2021 közepéig megmarad.

A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel adómenetes juttatás lesz a jövőben a járványügyi szűrővizsgálat.

Áfa: minden unión kívül rendelt áru után adózni kell

Bekerül a hazai áfa-szabályozásba az Európai Unió e-kereskedelmi áfacsomagja, amely többek között eltörli a 22 eurót meg nem haladó import küldemények adómentességét. Azaz 2021. július 1-től minden külföldről (nem EU államból) rendelt áru után általános forgalmi adót kell fizetni.

Az adómentességi szabályt kihasználó külföldi kereskedők nemcsak a tagállamok költségvetését károsították meg, hanem az európai unió piacán tevékenykedő tisztességes vállalkozásokat is. Néhány csalárd cég az EU-n belül is visszaélt az egységes piacra vonatkozó rendelkezésekkel. Ezt a kiskaput is bezárja 2021. júliustól az a hazai gazdálkodóknak kedvező módosítás, amely kimondja, hogy távértékesítéskor alapvetően a fogyasztás helye szerinti tagállamban kell megfizetni az áfát.

2021-től lehetővé válik az adóalap utólagos csökkentése azon behajthatatlan követelések vonatkozásában is, amelyek esetében a vevő (adós) nem minősül az áfa alanyának, ami elsősorban a lakossági szolgáltatóknak jelent majd érdemi teherkönnyítést.

Az új építésű lakások áfakulcsa 5 százalék lesz 2022. december 31-ig – erről nem a most elfogadott törvénycsomag, hanem az „Egyes törvényeknek az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges módosításáról” címet viselő javaslat rendelkezik.

2021-től kivezetődik a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó általános fordított adózás, így már csak az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési munkákra lehet majd a fordított adózást alkalmazni.

Pontosításra kerül a kata

A kata 2021. január 1-től életbe lépő – már elfogadott – szabályai abba a tekintetben módosulnak, hogy amennyiben a katás adóalany bevétele külföldi kapcsolt partnertől, vagy 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel esetében külföldi megbízótól származik, a 40 százalékos mértékű adó a kisadózó vállalkozást terheli, és az adó alapja a 3 millió forintot meghaladó bevételrész 71,42 százaléka.

Adózás rendje: áfa-bevallási tervezeteket készít a NAV

Júliustól indul az eÁfa, ettől az időponttól számíthat csaknem félmillió vállalkozás arra, hogy az adóhivatal elkészíti az áfa-bevallási tervezetét. Az eÁfa – az eSZJA-val ellentétben – csak az érintett adózók aktív közreműködésével minősül majd bevallásnak. A törvényjavaslat szerint az adózóknak a levonható adóról számlánként dönteniük szükséges majd.

Könnyebb lesz az adótartozások rendezése is. A magánszemélyek akár már egymillió forintos tartozásig, az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített cégek pedig 3 millió forintig kérhetnek tartozásaikra – egy egyszerű kérelemmel – 12 havi pótlékmentes részletfizetést.

Tao: nem jár kedvezmény elektromos autóra

A társasági adó kedvezményrendszere egyszerűsödik: jövőre megszűnik a cégek fejlesztési tartalékának 10 milliárd forintos felső határa.

Ugyanakkor szigorítást jelent, hogy jövőre az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye már nem vehető igénybe elektromos személygépkocsi beszerzése esetén.

Még kedvezőbb lesz a kiva

A kiva adókulcsa 2021-től 11 százalékra csökken, a bevételi értékhatár a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépési pedig háromról hatmilliárd forintra nő.

Egyszerűsödik a hipa-bevallás

Jelentős könnyítések jönnek az iparűzési adóban. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet ugyanis jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, ami az öt százalékos újlakás-áfa mellett újabb lökést adhat a hazai építőiparnak.

Mintegy 94 ezer, több telephellyel bíró vállalkozásnak is könnyítést hoz 2021, hiszen nem kell minden érintett önkormányzathoz benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásukat, elegendő lesz egyetlenegyet beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Illeték: ingyenes lesz számos ügyintézés

Egyes okmányok kiállítása kivételével 2021-től az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentesek lesznek, amelynek köszönhetően évente másfélmillió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé.

Jövedéki adó: adómentes lesz a magán pálinkafőzés

Jövőre minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. A mentesség évente ugyanekkora mennyiségű párlat erejéig a bérfőzésre is érvényes.

Az Európai Unió irányelveit kötelezően alkalmazva, január 1-től két lépésben emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. Így 2021. április 1-én éri el a jövedéki adó mértéke az EU által megkövetelt legalacsonyabb, minimum szintet.