Egyszerűsített foglalkoztatás – amit még érdemes tudni a munkáltatóknak

Adójogi szempontból nemcsak a közterhek merülnek fel egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán, hanem olyan szabályok, amelyeket célszerű ismerni, a megfelelő alkalmazás és elszámolás érdekében.
Az a munkáltató, aki 300 ezer forintot, vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmoz fel az 500, 1000, illetve 3000 forint összegű közteher és/vagy szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja tv. szerint a munkáltatóra előírt adóelőleg tekintetében, további egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult mindaddig, míg adótartozását ki nem egyenlítette.
 
Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként - a meghatározott feltételeknek megfelelően - legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár. Több lehet.
Filmipari statiszta esetén a napi nettó jövedelem nem haladhatja meg a 12 000 forintot. Itt viszont felső korlát, maximum van.
 
Amúgy a bérezés megállapodás kérdése, de a munkáltató költségelszámolására az SZJA és TAO törvény korlátozásokat tartalmaz, az egyszerűsített munkaviszonyban foglalkoztatott részére az adózó által egy napi munkáért kifizetett bérből a minimálbér napi összegének.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/egyszerusitett-foglalkoztatas-kozteher-es-szja-bevallasa

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]