PDF letöltés

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka (3) – munkás bejelentése kötelező!

Hogyan teljesíthető az egyszerűsített foglalkoztatásban a bejelentés?

A munkáltató bejelentési kötelezettségét – választása szerint – elektronikus úton, azaz ügyfélkapun keresztül vagy telefonos ügyfélszolgálaton teljesítheti.
A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történő benyújtására nincs lehetőség!!!

Kell az ügyfélkapu regisztráció! A munkáltató akkor élhet a bejelentési lehetőségek valamelyikével (telefonon is!), ha előzetesen regisztráltatta magát az ügyfélkapun.
Elektronikus úton történő bejelentéshez számítógépen ki kell tölteni a 13T1042E jelű adatlapot, és ezt az ügyfélkapun keresztül kell megküldeni az állami adóhatóság részére.
Telefonon történő bejelentés munkáltató adóazonosító jelének megadásával, a 185-ös, országon belül helyi tarifával hívható hívószámon teljesíthető.A munkáltató az adatokat a munkavégzés megkezdése előtt köteles bejelenteni, így be kell jelenteni:
  • a munkavállaló nevét, adóazonosító jelét és TAJ számát,
  • a munkáltató adószámát,
  • az egyszerűsített foglalkoztatás jellegét (mezőgazdasági, turisztikai idénymunka, alkalmi munka, filmipari statiszta),
  • a munkaviszony napjainak számát,
  • és ha a munkavállaló másik tagállamban biztosított és ezt a munkáltató előtt igazolta, ezt a körülményt (nincs közteher, de kell bejelentés)
 
Pldául a munkáltató egy olyan szlovén állampolgárt alkalmaz egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkára, aki rendelkezik a szlovén hatóság által kiállított biztosítást tanúsító igazolással, akkor utána a munkáltató nem fizet közterhet, de bejelentési kötelezettsége fennáll (munkavállaló itthon nem is lesz jogosult nyugellátásra /egészségügyi szolgáltatásra e jogviszonyból).
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]