PDF letöltés

Egyre több cégvezető bízik a jövőben

Az egészségügyi veszélyhelyzettől továbbra is tartva ugyan, de a vállalatvezetők kétharmada már optimistán tekint a jövőbe, gyorsuló gazdasági növekedéssel számolva.


Gazdasági szakemberek által 240 vállalatvezető megkérdezésével készült felmérés eredményként 2021-re a cégvezetők kétharmada várja a hazai és nemzetközi gazdaság gyorsulását. A tavalyi adatokhoz képest ez igen pozitív változás, 2020-ban mindössze 19 százalék várta a hazai és 9 százalék a globális gazdaság növekvő tendenciáját. További rekordérték a felmérésben, hogy csupán egytizedük vár stagnálást az idei évre (országos és globális szinten is). Mindez arra utal, hogy a vezérigazgatók úgy érzik, belátható időn belül túljutunk a vírusválságon, s a pandémia miatti sokk után gyors és látványos visszapattanás következik a gazdaságban.

Saját berkekben a vezetők eddig is optimisták voltak: 2020-ban és az idén is a cégvezetők négyötöde vélte úgy, hogy vállalatuk bevétele növekedni fog a következő 12 hónapban.

A hosszabb távú várakozások terén a válaszadók 90 százaléka pozitív várakozással tekint az elkövetkező 3 éves időszakra, illetve minden második cég létszámnövekedést is tervez.

A felfokozott növekedési várakozások persze nem jelentik azt, hogy a vezérigazgatók ne látnának aggodalomra okot adó tényezőket maguk körül. Aligha meglepő, hogy az elsőszámú rizikófaktorrá a pandémia lépett elő: 82 százalék gondolja úgy, hogy az egészségügyi vészhelyzetek veszélyeztethetik cégük növekedését, működését (tavaly év elején ez a faktor meg sem jelent még a kockázati listában). A további meghatározó tényezők már korábban is a listavezetők közé tartoztak. A szakemberhiány most 77 százalékukat aggasztja (tavaly ez még a négyötödös arányt is meghaladta), de 70 százalék fölötti az árfolyamingadozástól és a bizonytalan gazdasági növekedéstől tartók aránya is. Szintén sokakat foglalkoztat a kiberfenyegetettség (69 százalék), a túlszabályozottság (67 százalék) és a populizmus (61 százalék).

Az elmúlt egy év során a növekvő adóterhek, a válsághelyzetekre való felkészültség, a munkaerő romló egészségi állapota és a félrevezető tájékoztatás jelentették azokat a veszélyforrásokat, amelyeknél 24–29 százalékponttal nőtt az aggódók részaránya.

A cégvezetők növekedési tervei között továbbra is a működési hatékonyság javítása áll az élen, ezt követi az új szolgáltatás vagy termék piacra dobása, illetve az organikus növekedés terve. A vezérigazgatók 78 százaléka számol azzal, hogy az eddiginél többet költ majd digitális transzformációra, 77 százalék pedig költséghatékonysági kezdeményezésekbe invesztálna.