PDF letöltés

Egy hónap van hátra az évzárásig

A 2020-as év minden tekintetben rendhagyó volt, így a beszámoló készítésekor az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni. A május végi határidő rohamtempóban közeleg, ilyenkor minden évzárási teendőt figyelembe kell venni.

2021. május 31-e a társasági adó, a kisvállalati adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és a kiskereskedelmi különadó bevallásának és befizetésének, valamint a 2020-as évről szóló beszámoló közzétételének határideje a naptári éves adózást követő vállalkozásoknál. A tavalyi kivételes év volt, a COVID-19 járvány miatt ezt a határidőt szeptember 30-ra halasztották, idén viszont a már megszokott május 31-e a határidő. Évzáráskor kell elkészíteni a transzferár nyilvántartásokat és érdemes aktualizálni a számviteli politikákat is: például a leltárkészítési és leltározási, az értékelési, az önköltségszámítási és a pénzkezelési szabályzatot. A bevallások beadása előtt érdemes a dokumentációkat aktualizálni, elkészíteni, összehangolni.

A hatóságok még mindig nagyon sok hiányosságot találnak e téren. 2020-ra vonatkozóan pedig a nyilvántartások részeként be kell mutatni a COVID járvány iparágra és adott vállalkozásra gyakorolt hatásait is. Ez ugyanis olyan mértékben változtatta meg a piaci viszonyokat, hogy semmiképpen sem szabad a tavalyi dokumentumokat sematikusan készíteni.

Hogyan gazdálkodjunk az adóval

A veszteséges vállalkozások két lehetőség közül választhatnak: befizetik az összjövedelmük 2%-a alapján meghatározott minimumadót, vagy nyilatkozatot tesznek arról, hogy veszteségük a jogszerű gazdálkodás során keletkezett, és nem vállalják a minimumadó megfizetését. Általában érdemes az első megoldást választani, mert ezzel a vállalkozás elkerülheti az adóellenőrzést, de a 2020-as zárás ebben a tekintetben is különleges lehet. Sokan lehetnek, akiket a járvány miatt kialakuló válság olyan súlyosan érintett, hogy érdemes élniük a nyilatkozattétel lehetőségével. A veszteség egyébként 5 adóévig használható fel a nyereség csökkentésére, annak 50%-áig.

Azok a vállalkozások, akik 2020-ban nyereségesek lettek, szintén csökkenthetik fizetendő adójukat úgy, ha a tervezett beruházásaikra fejlesztési tartalékot képeznek, mellyel jelentős adómegtakarítást érhetnek el. A 2020-as év teljes pozitív eredménye ily módon tartalékba helyezhető.

A kiskereskedelmi különadó bevallására is érdemes odafigyelni, ugyanis csak a bevezetés napjától kell ezt megfizetni: ez a naptári év szerint, folyamatosan működő vállalkozásnak május 1-december 31. közötti 245 napra jutó összeget jelenti.

Az önellenőrzés olcsóbb, mint a bírság

A záráskor érdemes ellenőrizni az előző év adózási gyakorlatát is. Így előbb fedezhetjük fel, és javíthatjuk ki az esetleges hibákat, mint a hatóság, amely a digitális adózás korában már automatikusan, távolról is kiszúrhatja ezeket. Ha a cég saját maga korrigál, azaz önellenőrzést hajt végre, megtakaríthatja a bírságot és a kamatot. Önellenőrzés esetén csak a jegybanki alapkamat szerinti időarányos pótlékot kell megfizetni (1-szeres vagy 1,5-szeres). Míg, ha az adóhatóság fedezi fel a hibát, az akár 50%-ig terjedő adóbírságba és a jegybanki alapkamat +5 százalékpontnyi késedelmi pótlékba is kerülhet. Az adminisztrációs hibákért pedig fix összegű mulasztási bírság adódhat (pl. transzferár nyilvántartás hiánya esetén ügyletenként akár 2 millió Ft).