PDF letöltés

Cél a családi gazdaságok generációváltásának támogatása

2021-től átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, ezzel 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adó- illetve az adminisztrációs terhei. Az intézkedés célja a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása .

A törvénytervezet értelmében három működési formát alakítanak ki:

  • őstermelő,
  • az őstermelő családi gazdasága
  • és a családi mezőgazdasági társaság.

A módosítások hatására az őstermelőknél 2021-től nő az adómentesség értékhatára: nem terheli szja az őstermelői tevékenységet az éves minimálbér ötszörösét kitevő bevételig.

Az őstermelő magasabb bevételi határig választhatja az átalányadózást: ez a jelenlegi 8 millió forintról az éves minimálbér 10-szeresére nő, ami az idei minimálbért alapul véve 19,3 millió forint.

Az új működési forma az őstermelő családi gazdasága a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság összevonásával jön létre. Ebben a formában átalányadózást legfeljebb addig választhatnak, amíg a bevétel el nem éri a minimálbér negyvenszeresét, 2020-as adatokkal számolva ez 77,28 millió forint.

A bevételi határokat a mindenkori minimálbérhez kötötték, így nem kell évente új szabályozást alkalmazni.

A „családi mezőgazdasági társaság” minősítés, a hozzátartozók által létrehozott mezőgazdasági gazdasági társaságok, szövetkezetek vagy erdő-birtokossági társulatok számára válik elérhetővé. A kormány ezzel kívánja megteremteni az alapját az agrár-generációváltás és a versenyképes növekedés ösztönzésének.