Adóváltozások 2015. - Társasági adó (5)

Igyekeztünk összefoglalni a várható társasági adó módosításokat, így a jövedelem- (nyereség)minimumot, a K+F kedvezményt és a veszteségelhatárolást érintő változásokat, a kapcsolt vállalkozásokat és a sport és előadó-művészeti támogatást érintő szabályokat.
Kiemelnénk még pár kérdést:
 
Pénzügyi szervezetek, befektetési alapok különadója
  • Megmarad a pénzügyi szervezetek különadó fizetési kötelezettsége a 2015. évre is.
  • Bevezetésre kerül a befektetési alapok különadó-kötelezettsége. Az adó mértéke a forgalmazói díj 25 százaléka, az adót negyedévente, a negyedévet követő 20-áig kell a forgalmazónak megfizetnie.
Nonprofit gazdasági társaság adója
  • Nonprofit gazdasági társaság közhasznú jogállást szerezhet úgy is, ha még nem működött két évig. Ugyanakkor, ha lezárt két üzleti éve alapján nem teljesíteti a Civil tv.-ben írt feltételeket, vagy a közhasznú jogállás elnyerésétől számított két éven belül megszűnik, akkor a társaságnak az eltelt két évre visszamenőleg adófizetési és egyéb kötelezettsége keletkezik.
Üzleti vagy cégérték
  • 2015-től lehetővé válik a számvitelről szóló törvény szerinti üzleti vagy cégérték után 10 százalék értékcsökkenési leírás érvényesítése a társasági adóalap megállapításánál. A törvényjavaslat nem tartalmaz átmeneti szabályt a rendelkezés alkalmazásával.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/adovaltozasok-2015-tarsasagi-ado-4

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]