Adóváltozások 2015.- Társasági adó (3)

Mi várható még?
 
Új kedvezményként kerülne bevezetésre, hogy a felsőoktatási intézményeket – támogatási szerződés keretében – legalább 5 évig támogató társaságok társasági adóalap-csökkentést érvényesíthetnének, a kifizetett összeg 50%-áig.
 
Új adóalap csökkentő kedvezmény
  • Új adóalap csökkentő kedvezmény, már a 2014. adóévre is alkalmazhatóan, a felsőoktatási intézményeket támogatási szerződés keretében támogató társaságok részére, hogy a támogatás 50 százalékával csökkenthetik az adóalapot, de együttesen legfeljebb az adózás eredmény összegéig.
Sporttámogatás, előadó-művészeti és film támogatás
  • Az adózó választhat, hogy a sporttámogatást, az előadó-művészeti és film támogatást a jelenleg a törvényben lévő formában nyújtja, vagy a törvénybe új szabályként bekerülő adótámogatásként teljesíti, azaz rendelkezik az adóról és az adófelajánlása esetén adójóváírásban részesül.
Kapcsolt vállalkozások és a köztük alkalmazott árak
  • Bővül, hogy ki minősül kapcsolt vállalkozásnak. Kapcsolt vállalkozás az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg.
  • A kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak módosításával kapcsolatos új rendelkezés előírja, hogy a statisztikai módszerek alkalmazásakor az adatbázis szűrés során kapott értékek terjedelme statisztikai módszerek segítségével, általános jelleggel kötelezően szűkítendők, annak érdekében, hogy megbízható szokásos piaci ártartomány kerüljön megállapításra. Ez jelentős szigorítás az érintett vállalkozások számára.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/adovaltozasok-2015-tarsasagi-ado-2

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]