Adóváltozások 2015. - KATA, KIVA

 
Az adócsomag javaslat osztalékként nevesíti a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választó Bt-k kisadózóként be nem jelentett (a társaság tevékenységében részt nem vevő) tagja részére a vállalkozás nyereségéből való részesedésként kifizetett összeget. Ezzel az érintett magánszemélyek a jelenleginél kedvezőbb adózási pozícióba kerülhetnek. A hatályos szabályok értelmében ezek a kifizetések egyéb jövedelemként az osztaléknál magasabb közterhet viselnek, ugyanakkor adókedvezmények is igénybe vehetők voltak.
 
Kedvező változás, hogy kisvállalati adó (kiva) választása esetén az adminisztráció egyszerűsítése érdekében az adóalanyiság választására jogosító 500 millió forintos bevételi értékhatár átlépését ritkábban, negyedévente kell vizsgálnia az adózóknak és kapcsolt vállalkozásaiknak.
 
Továbbá egységesen, valamennyi adózó számára lehetővé válik a negyedéves előleg megállapítási-, bevallási- és befizetési kötelezettség előírása a tárgyévet megelőző adóévi várható bevételtől, illetve a kiva fizetési kötelezettségétől függetlenül.

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]