A fő cél továbbra is az adócsökkentés

A kormány azért dolgozik, hogy jövőre is folytatódjon az adócsökkentések politikája, ezért a benyújtott költségvetési törvényjavaslat számos adókönnyítéshez biztosít fedezetet.

A javaslatcsomag néhány pontját kiemelve láthatóak a prioritások:

  • a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége, amely a gazdasági újraindítási-akcióterv egyik fontos lépéseként a fiatalok életkezdését segíti, hiszen ezáltal az éves fizetésük akár félmillió forinttal lehet magasabb, így a számítások szerint jövőre 140 milliárd forint marad a fiataloknál.
  • 2022. július elsején újabb 2 százalékponttal csökken a munka közterhe: megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás és 0,5 százalékponttal mérséklődik a szociális hozzájárulási adó. Ezzel a lépéssel évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. Megjegyzendő, hogy az elmúlt öt és fél év alatt csaknem a felére csökkent a munka közterhe, hiszen ez jövő nyártól 15 százalék lesz, 2016 decemberében azonban még 28,5 százalék volt.
  • kedvezőbbé válik az egyéni vállalkozók átalányadózása, az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.
  • felére csökken a virtuális pénzeket terhelő adó, ami a kriptodevizák piacát is kifehérítheti.
  • a rezsicsökkentés fenntartása érdekében az energiaellátók jövedelemadójában a korábban keletkezett veszteségek beszámíthatóak lesznek a tárgyévi nyereségbe.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]