PDF letöltés

NAV figyelmeztetés a neta-adókötelezettségről

Az előre csomagolt pékáruk népegészségügyi termékadó kötelezettségére hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a leggyakoribb ilyen termék az előrecsomagolt sós pogácsa, aminek a sótartalma 100 grammonként meghaladja a 2 grammot, így előrecsomagolt formában  már netát kell fizetni utána.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyszíni vizsgálatainak tapasztalatai szerint a boltokban, pékségekben kapható, jellemzően csak a vásárló jelenlétében vagy a vásárló által becsomagolásra kerülő sütőipari termékeket egyre gyakrabban előre becsomagolva is árusítják. Így azonban – a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerint – már előrecsomagolt termékeknek számítanak, és népegészségügyi termékadó, azaz netakötelesek lehetnek.

Adóköteles

 • az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott,
 • 1905, 2005 20 20, 2008 VTSZ-szám alá tartozó,
 • gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült,
 • sütött, extrudált vagy pörkölt, ízesített és
 • azonnali fogyasztásra alkalmas termék (nem tartoznak ide sem a fagyasztott, sem pedig a melegítésre szoruló termékek),

ha 100 grammjában a sótartalom meghaladja az 1 grammnyi mennyiséget,

Nem adóköteles azonban

 • a kenyér és
 • a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termék, ha 100 grammjában a sótartalom nem haladja meg a 2 grammot.

Az adókötelezettség fenti feltételeinek megfelelő, előrecsomagolt termékként forgalomba hozott sütőipari termék tehát netaköteles, első belföldi értékesítése után bevallást kell benyújtani és adót kell fizetni.

Az előrecsomagolt termék: a termék és az azt tartalmazó egyedi csomagolás kombinációja, ha

 • a terméket nem a fogyasztó vagy a végső felhasználó jelenlétében csomagolják,
 • a csomagolásban található termék mennyisége előre meghatározott,
 • a b) pont szerinti mennyiség a csomagolás felbontása vagy észrevehető módosítása nélkül nem változtatható meg, és
 • a terméket olyan névleges mennyiségű egységekben értékesítik, amelyek

da)    megegyeznek a csomagoló által előre meghatározott értékekkel (ideértve bármely olyan hozzáadott mennyiséget, amelyre a jelölésen hivatkoznak),

db)    tömeg- vagy térfogategységekben vannak meghatározva. 

Előrecsomagolt termék az az a)–c) pontokba foglalt feltételeknek megfelelő termék is, amit darabonként csomagolnak, függetlenül attól, hogy azt a fogyasztónak darabonként vagy tömeg alapján értékesítik.

Főszabály szerint az adó alanya az előrecsomagolt (adóköteles) terméket belföldön első alkalommal értékesítő, ami független attól, hogy esetleg a csomagolást megelőzően hányszor értékesítették tovább a terméket. Ilyen esetre lehet példa az élelmiszer boltba beszállító pékség, ahol a csomagolást csak az élelmiszerüzlet végzi el, és a vásárlók részére a terméket már úgy helyezi ki a polcokra. Az adó alanya ilyen esetben a már előrecsomagolt adóköteles terméket értékesítő élelmiszerüzlet.

Ha tehát valaki a fenti termékcsoportba tartozó terméket előre becsomagolt formában (is) értékesíti, vagy értékesíteni kívánja, akkor célszerű előtte a netakötelezettség feltételeit áttekinteni. Ehhez segítséget nyújthat a NAV honlapján elérhető, Népegészségügyi termékadó című, 53. számú információs füzet.