Apró léptekkel! Kisléptékű élelmiszer előállítás tapasztalatainak átadása

Az AGRYA magyarországi és felvidéki partnereivel közösen „”Apró léptekkel” címmel kísérleti programot indít el. Az AGRYA a szlovákiai partnereitől érkezett kezdeményezést karolt fel. Szlovákiában felfutóban van a termelői közvetlen értékesítés. A magyar ajkú, kistelepülésen élő fiatalok egy részének a kisléptékű élelmiszer-előállítás és értékesítés reális alternatív jövedelemforrás lehet. A program célja, hogy az otthon végezhető mezőgazdasági termelés (elsősorban zöldség előállítás) és erre épülő közvetlen értékesítés végzéséhez adjon biztatást, kiindulási ismeretet az ez iránt érdeklődő magyarországi és szlovákiai magyar ajkú fiataloknak.

A program során kétféle tudás birtokába juthatnak a résztvevők. Egyrészről az alapvető mezőgazdasági, termelési ismeretek megszerzését segítő alapozó tudást kaphatják meg. Az időkeret arra elegendő, hogy az összefüggéseket és a későbbi önképzést megalapozó információkat megkapják a résztvevők. Érintett témák többek között: hagyományos és biológiai növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás, agrotechnikai alapismeretek.

A program másik tartalmi eleme a magyarországi termelői közvetlen értékesítés gyakorlati tapasztalatainak bemutatása. Elsősorban a piac, az értékesítési tevékenység működése a fő téma.

A program gyakorló fiatal agrárszakemberek és a közvetlen értékesítés gyakorlatában járatos előadók bevonásával zajlik. Így a gyakorlatias, közvetlenül hasznosítható ismeretek kerülnek előtérbe.
A program szervezője a Pannon Vidék Fiatal Gazda Szövetség, együttműködésben a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével, az NKTIA Úrhidai Gazda Táborral, a Fiatalok a Bódva-völgyéért Egyesülettel és az ASYF – Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségével.

A programra magyarul beszélő, 18-35 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik már végzik, vagy szándékukban áll kertészkedésbe kezdeni és a feleslegüket értékesíteni. A résztvevők Szlovákiából és Magyarországról érkeznek, összességében 15-25 fő.

A program központi eleme egy képzés 2016. július 30. - augusztus 3., között Magyarországon, Fejér megyében az Úrhidai Gazda Tábor és Bemutató Kertben (gazdatabor.hu, facebook.com/gazdatabor).

A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A résztvevőknek a helyszínre utazás költségeit kell fedezniük. A szállás, étkezés és egyéb költségek a szervezőket terhelik. A szlovákiai résztvevőket a Fiatalok a Bódva-völgyéért Egyesület és az ASYF – Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetsége választja ki és regisztrálja be együttesen a programra.

A magyarországi érdeklődők a részvételi szándékukat a callcenter@agrya.hu e-mail címre küldött jelentkezési lap megküldésével jelezhetik. A szlovákiai érdeklődők a Fiatalok a Bódva-völgyéért Egyesülethez vianovaics@ics.sk e-mail címre vagy az ASYF-hoz, az info@asyf.hu e-mail címre küldött jelentkezési lap megküldésével jelentkezhetnek. A résztvevők kiválasztása során személyes meghallgatásra is sor kerülhet a jelentkezőkkel. A jelentkezés laphoz csatolni kell egy fényképet is!

A részletesebb tematikát tartalmazó pályázati felhívás és a jelentkezési lap letölthető az agrya.hu weboldalról.

 

Jelentkezési határidő: 2016. május 17, kedd.

Kapcsolat, további információ

Magyarország
Pannon Vidék Fiatal Gazda Szövetség
0036309404316 – Mikula Lajos
Szlovákia

ASYF
00421915731541 – Balogh Nikolett

Fiatalok a Bódva-völgyéért Egyesület
00421908445449 – Iván Tamás

A Program a Nemzeti Együttműködési Alap részbeni támogatásával valósul meg!
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]