Évindító pályázatok

2019 sok lehetőséget rejt magában pályázati szempontból, hiszen már az év elején több, nagyobb volumenű támogatásra adható meg kérelem. Ezen cikkünkben szeretnénk bemutatni 4 lehetőséget, amellyel különböző területeken támogathatja vállalkozását, illetve települését.

Kisfaludy Program – Dunakanyar fejlődéséért

Az előző években elért sikerek után újra meghirdetésre került a Kisfaludy Program, amely a kiemelt turisztikai térségek felzárkóztatásáért felelős.

A Kisfaludy Program 2019-ben célul tűzte ki, hogy a Dunakanyar turisztikai vonzóképességének növelésében részt vesz, hiszen ebben az évben kiemelt turisztikai térségnek minősítették, így három körös támogatási rendszerrel járul hozzá a szálláshely szolgáltató intézmények fejlesztéséhez és létesítéséhez.

Első körben a szállodák kerülnek terítékre, esetükben 2019. január 15. és 2019.február 28. között lehet pályázatot benyújtani. A 3, 4 illetve 5 csillagos intézmények létesítésének és korszerűsítésének célja, hogy a Dunakanyar vendégeinek, és vendégéjszakáinak számát növeljék, ezzel megteremtve a lehetőséget a szállodák folyamatos működésére.

A támogatás maximum 50%-os finanszírozási hányaddal rendelkezik, összegben ez 1 és 3 milliárd forint közé tehető. A profitabilitás és a fenntarthatóság jelzők közé tartozik, hogy a támogatásból a létesítésen felül még finanszírozható: felújítás, a szállodához tartozó vendéglátóhely kialakítása, akadálymentesítés, vagy éppen az energiafelhasználást csökkentő beruházások is.

A későbbiekben válik elérhetővé a második, valamint a harmadik része a programnak, előbbinél a hoteleket, utóbbinál a panziókat fejleszthetik támogatásból.

Mikro-, kis- és középvállalkozások eszközberuházásainak támogatása Pest megye területén

Egy vállalkozás eszközparkjának elavulása általában a megfelelő tőke hiányához vezethető vissza. A megfelelő munkaeszközök hiányában az infrastrukturális felépítése is romlik a szervezetnek, így nem csak terjeszkedni nem tud, de még aktuális piaci pozíciójának megtartása is nehezebb és költségesebb, mint versenytársainak.

Éppen ezért fontos, hogy kiemeljük a mikro-kis- és középvállalkozások eszközberuházásainak támogatását, amely célzottan a Pest megyei szervezetekre összpontosít.

A támogatás segíti a vállalkozásokat különböző eszközbeszerzésekben, amellyel elérhetik a kívánt éves gazdasági növekedést, így megerősítve piaci pozíciójukat. A további előnye a fejlesztésnek, hogy ezek révén érhető el az a stabilitás, amely segítik a jelenlegi alkalmazottak foglalkoztatását hosszútávon, illetve akár új munkahelyek megteremtésére is lehetőséget ad.

Jelen pályázat keretében lehetővé válik a Pest megye területén székhellyel rendelkező vállalkozások termelőeszköz beruházásának támogatása, valamint az ehhez kapcsolódó szoftverek, gyártási licencek vagy know-how-k beszerzése is.

A támogatás mértéke függ a beruházás mértékétől: a kis volumenű fejlesztésre igényelhető összeg 10 és 60 millió forint közötti, a nagyobb beruházásokra 60 és 300 millió forint közötti összeg pályázható meg, amely Pest megyében kiemelten magas támogatási intenzitást jelent, hiszen a projekt akár 55%-a elszámolható költségként.

Építőipari vállalkozások fejlesztése

2019-ben 6 milliárd forint az építőipari vállalkozások támogatására szánt összeg, részletesebb adatokkal februárban jelenik meg a pályázat.

A tavalyihoz hasonlóan a tervezői szakasztól a kivitelezésig benyújtható a támogatási kérelem, amely az építőipari vállalatok modernizációját okozó beruházásokra fordítható.

A pályázat lehetővé teszi az eszközök, gépek és szoftverek beszerzését pályázati forrásból, valamint a beruházási menedzsment fejlesztését segíti elő, amely hosszútávon felelős a technológiai innovációért.

Magyar Falu Program

Várhatóan februárban jelenik meg az a kiírás, amely 5 ezer fő alatti települések számára lehet elérhető, azaz a Magyar Falu Program, amely a kis lélekszámmal rendelkező községeket és falukat hivatott támogatni.

Összesen 149 milliárd forintnyi keretösszeget ítéltek meg azoknak a településeknek, amelyek megfelelnek a meghirdetett kritériumoknak.

Az önkormányzatoknak lehetőségük van különböző területekre befektetni a megszerzett támogatást, ilyen például a bölcsőde- és óvodafejlesztés, mellékúthálózat fejlesztés, polgármesteri hivatalok felújítása, temetőfejlesztés, sportpályák létesítése, vagy éppen önkormányzati tulajdonú közösségi terek fejlesztése.

Amennyiben további kérdése adódna pályázattal kapcsolatban, ide kattintva felteheti. 

Címkefelhő