Egyéni vállalkozó szocho fizetési kötelezettsége

Kérdés:

Heti 36 órát meghaladó főállású közalkalmazotti munkaviszony mellett másodfoglalkozású egyéni vállalkozóként is végzek tevékenységet, melyből az éves bevételem kb.200-300e forint. Adóbevallásnál a vállalkozásból származó jövedelem után eddig vállalkozói jövedelemadót, osztalékalap adót és EHO-t fizettem. A napokban felszólítást kaptam a NAV-tól, hogy SZOCHO járulékbevallást és adófizetést is kell készítenem havi gyakorisággal az új előírások szerint. Kérdés: milyen adó és járulékfizetési, illetve bevallási kötelezettsége van a másodfoglalkozású egyéni vállalkozónak?

Válasz:

2019. január 1-től az Eho törvény „beépült” a Szocho törvénybe, vagyis januártól nincs a 14 % EHO fizetési kötelezettség, hanem Szocho fizetési kötelezettség terheli az osztalékalapot, melynek mértéke 19,5 %. A vállalkozói jövedelemadó mértéke nem változott.

Minden hónap 12 –ig kell beadni az előző hónapról szóló 08-as bevallást, amelyben a havi adó-és járulékfizetési kötelezettségét vallja be. Amennyiben az adott hónapban nem keletkezett jövedelme, úgy nullásan kell beadni a bevallást.

DT