Miskolcon indult a VOSZ 2024-es vállalkozói fórumsorozata

Miskolc, 2024. március 07. - A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség vállalkozói fórumán. Aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat. A fórumon a vállalkozók üdvözölték a kamatok csökkentését és kérték a VOSZ segítségét az állami kamattámogatású Széchenyi Kártya Program hitel kamatainak további csökkentéséhez. „A jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét” – jelentette ki Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül.  A sorozat nyitórendezvényére Miskolcon került sor március 5-én. A vállalkozói fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról.


Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében aláhúzta a közös gondolkodás fontosságát, mint mondta: egyetlen településnek sincsen jövője, ha nem folytat párbeszédet a vállalkozókkal, ha nem dolgozik velük közösen. Fontos, hogy biztonságos gazdasági hátterünk legyen az életben, legyen olyan munkahelyünk, amelyik emberileg és gazdaságilag is megbecsül minket. A vármegyei önkormányzat egyik legfontosabb feladatának nevezte a vállalkozásfejlesztést. Olyan gazdasági feltételeket kell teremteni, hogy a vállalkozók úgy érezzék: itthon vannak, jó helyen vannak, tudják, hogy partnerként kezelik őket, kikérik a véleményüket. „Ha a vállalkozóknak jól megy, akkor a családjaiknak is jól megy, ahogy a megyének és az országnak is” -- fogalmazott. Szabó Gergely köszönetet mondott a VOSZ-nak és a vállalkozóknak, hogy partnerek a feladatok megoldásában. Az együttműködésnek is köszönhetően az elmúlt időben 6 ezer munkahelyet tudtak létrehozni vagy megtartani.




Szabó Gergely


Veres Pál, Miskolc polgármestere beszédében megerősítette, hogy a vállalkozók igazi barátai a megyének és Miskolc városának is. A miskolci vállalkozóknak különösen nagy a felelősségük, mert nem csak a városért dolgoznak, hanem utat mutatnak a vármegyében élőknek is. Az elmúlt évek nehézségei ellenére is sikerült folyamatosan fejlődni. Miskolc fejlődését kiválóan mutatja a város napokban elkészült online beruházási térképe is. A polgármester közölte, hogy eddig is jó hangulatban, sikeresen dolgozott együtt a városvezetés a VOSZ-szal. A további fejlesztésekhez változatlanul várják az ötleteket, mert folytatni kívánják a szoros együttműködést a jövőben is. „A város és a vármegye fejlődése elképzelhetetlen sikeres vállalkozások nélkül. Szerencsére nálunk sok sikeres vállalkozás dolgozik” – tette hozzá Veres Pál.



Veres Pál

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a magyar gazdaság és a régió kilátásairól tartott előadást. Mint mondta, Magyarország 2023 negyedik negyedéves GDP-növekedése (0,4 százalék) az EU középmezőnyébe tartozik, azonban a negyedéves dinamika és a decemberi exportadatok aggodalomra adnak okot. Az uniós források elapadása és a költségvetés kifeszített helyzete miatt állami beruházások jelentős része késlekedik. A magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a háztartások beruházási aktivitása, ami negatívan hatott a vállalkozások teljesítményére is. A vállalkozások beruházásai például 12,1 százalékkal csökkentek 2023 harmadik negyedévében a 2022 harmadik negyedéves adathoz képest. A munkaerőpiac továbbra is feszes, igaz, már csökkenő mértékben. Az idei második félévtől már a reálbérek növekedése várható. Az Egyensúly Intézet szerint az infláció év végére 4,4 százalék lehet. Az euró árfolyama idén 394-401, jövőre 408-418 forint lehet. A munkanélküliséget idén 3,9, 2025-ben 3,7 százalékra prognosztizálja az Intézet. Dr. Kozák Ákos a régiós fejlesztések közül kiemelte Miskolc új ipari parkjának létesítését és a Zöld város kiépítésének programját. Jelentős fejlesztések lesznek, illetve folynak már Sajókeresztúron, Sajóbábonyon, Sátoraljaújhelyen, Szirmabesenyőn, Tállyán, Tarcalon és Tiszaújvárosban is.






Dr. Kozák Ákos

A szövetség új stratégiájának 2023-2024-es megvalósítása


Eppel János, a VOSZ elnöke előadását azzal kezdte, a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a vállalkozások sikeres működéséért.  A VOSZ tavaly ünnepelte működésének 35. éves évfordulóját és ezen idő alatt, egyfajta híd szerepet töltött, tölt be vállalkozók és a mindenkori kormány között, amely társadalmi minden körülmények között a párbeszédre épül. A VOSZ vezetősége ezt a tradíciót kívánja folytatni, mert továbbra is abban hiszünk, hogy a mindenkori kormánnyal folytatott őszinte, nyílt párbeszéd az egyetlen út, amely sikeresen és hatékonyan működik. A 35 év alatt mind a szövetségben, mint a tagvállalatoknál felhalmozódott szakmai tudást és tapasztalatot felhasználni a szövetségen belüli közösségek, vármegyei szervezetek, tagozatok, szekciók feladata, mint országosan és helyi szinten is. Az érdekvédelmi tevékenységen és Széchenyi Kártya Program működtetésén túl a VOSZ tavalyi évben több új szolgáltatást vezetett be a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése érdekében, de folyamatosan kutatja, vizsgálja és fejleszt. 




Eppel János

A 2024 évben továbbra is fontos az aktivitás és szervezettség: konkrét ügyek és projektek mentén sokkal többet kell kihozni a közös munkából, melyre az előbbiek miatt   képes a VOSZ. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség, szervezett formában. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk” – húzta alá Eppel János. „nem elég, ha tudjuk, hogy miben vagyunk jók, azt másokhoz is el kell juttatnunk, mert a VOSZ jó márka” – jelentette ki.

A VOSZ legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen múködtetett Széchenyi Kártya Program a 21 év alatt 7800 milliárd forint kihelyezett forrás, több mint 480 ezer hitelszerződés önmagáért beszél. A kibővített program folytatódik, a következő évekre is garantálja a kormány a működését, ezzel rengeteg vállalkozás fejlődését lehet biztosítani. Az elnök kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek a témák, javaslatok, meglátások, amelyeket megvizsgálva, elemezve a VOSZ felkarolhat és képviselhet a szükséges fórumokon, hisz a win-win helyzet erősítése változatlanul elsődleges cél. 

A szövetségnek van válasza az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, melyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki, mint a fenntarthatóság kérdése és az ESG témakörre. A új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, így nagyon fontos, hogy nem csak a központban, de az vármegyékben és aktív, erős szervezetek és közösségek működjenek, melyek mind az irodahálózat kiépítése és meglévő irodák fejlesztése lehetőséget ad országszerte a helyi vállalkozások számára közvetlen kapcsolatba lépni a szövetséggel.  Továbbra is várjuk a megyei szervezetek, vállalkozók ötleteit, meglátásai, javaslatai, melyből merítkezni tudunk.

Perlusz László VOSZ főttikár előadásában ismertette a közösséget a VOSZ érdekvédelmi munkájának kutatási hátteréről és szintén kiemelte, hogy a KSH adatai alapján ma Magyarországon 1 millió vállalkozás működik, melyek 50%-a a fővárosi agglomerációban található, de meg kell adni a lehetőséget a vármegyék vállalkozásainak, hogy aktívabban vegyenek részt a szervezet életében. Ezt a célt szolgálják a vármegyei közgyűlésekkel egybekötött vállalkozói fórumok és országos elnökségi részvétel is. A főtitkár kiemelte, hogy 2023 -ban indult az Egyensúly Intézettel közösen a VOSZ Barométer üzleti hangulat index felmérések, mely nagyon értékes adatokkal segíti a VOSZ munkáját, egyben, jelezve azt is, hogy milyen területre kell koncentrálni. Jelentős eseményként még elmondhat, hogy 2023 évben a parlament december első péntekét Magyar Vállalkozók Napjává, jeles nappá nyilvánította. Perlusz László kitért arra is, hogy a vállalkozói közösség üdvözölte a kamatok csökkentését, de szerinte a jelenlegi inflációs és gazdasági folyamatok indokolnának egy jelentősebb csökkentést, amely további bővülésre és fejlesztésekre ösztönözné a magyar kis-és középvállalkozói szektor egészét.


Perlusz László

Ádám Imre vármegyei VOSZ-elnök a beszámolójában kiemelte a kommunikáció fontosságát, valamint azt, hogy az elnökség tagjai aktívan tartják a kapcsolatot különböző gazdasági és társadalmi szervezetekkel. Szorosnak és jónak minősítette az együttműködést a vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával. A vármegyei elnök bejelentette, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is készülnek a Prima Díjak ünnepélyes átadására, a Miskolci Nemzeti Színházban rendezik majd meg a gálát.





Bihall Tamás, a Borsod Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ugyancsak kiválónak minősítette a kapcsolatot a VOSZ-szal. Úgy látja, hogy az utóbbi időben kiemelkedő eredményeket értek el különböző projektjeikkel, fontos szerepet játszanak a gazdaság formálásában. A Széchenyi Kártya Program igazi sikertörténet a vármegyében is. A kkv-k és a nagyvállalatok hatékonysága között hatalmas a szakadék, közös feladat a kkv-k megerősítése – mondta Bihall Tamás, majd kezdeményezte a VOSZ és a Kereskedelmi és Iparkamara vármegyei szervezeti között egy deklarált együttműködési megállapodás aláírását.

 

A rendezvény zárásaként a vármegyei Fux Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, dr. Barkóczi István bemutatta vállalkozása azon egyedülálló innovatív fejlesztéseit, melyek nemzetközileg is nemcsak megállják a helyüket, de óriási érdeklődésre tettek szert a távvezetékek gyártási piacán a piacra bocsátást követően.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]