PDF letöltés

Trükkök és tippek a meghatározó piaci elemzéshez

Egy vállalkozás számára rendkívül fontos, hogy egyértelmű és megvalósítható üzleti terv megléte. Az üzleti terv elkészítéséhez azonban mélyreható piaci elemzés szükséges, amely során fel kell térképezni az aktuális piacot, az iparági lehetőségeket, a versenytársakat és az üzleti nyereség lehetőségeit.
A belső terv, vagy üzleti stratégia felállításához részletes piackutatásra van szükség. Íme néhány segítség a kutatáshoz:

Piaci szegmensek:

A hatékony adatgyűjtéshez a piacot működőképes szegmensekre kell osztani. A felosztást végezhetjük életkor, jövedelem, termék típus, földrajzi elhelyezkedés, vásárlói szokások, fogyasztói igények, életmód vagy egyéb besorolás szerint is.

Például, hogy számítógép alkatrészeket szeretnénk értékesíteni, akkor eszerint kell a piacot szegmentálni (high-tech kisvállalkozások, oktatási intézmények, nagyvállalatok, fiatalok stb.), hogy a megfelelő információkat kapjuk a kutatás során. Ez segít meghatározni a későbbi célcsoportot is.

Ár orientált piaci szegmensek:

A piaci szegmenseket behatárolhatjuk az általunk kínált szolgáltatás illetve termék árának tekintetében is. Például egy ruházati termékeket kínáló webáruház vagy butik szólhat a felsőbb jövedelmű ügyfeleknek is, vagy ha olcsóbb kategóriában gondolkodunk akkor a középrétegnek is. Érdemes ezt meghatározni, mert nem mindegy, hogy milyen irányban kezdünk el munkálkodni.

Piaci terendek nyomonkövetése:

Ahhoz, hogy a felmerülő ügyfél igényeket ki tudjuk elégíteni fel kell térképezni az aktuális piaci és kereskedelmi trendeket. Ha nem igazodunk a piac igényeihez a vásárlók nem tartanak majd elég rugalmasnak, így más lehetőségek után néznek majd. Érdemes már az üzleti terv készítésénél alapos vizsgálatot folytatni és a tervet a piaci trendekhez igazítani.

Külső környezet feltérképezése:

A piaci trenedek megismerése mellet kiemelten fontos a külső környezet, az iparág megismerése és feltérképezése is. Érdemes az egyes vállalkozások, nagyvállalatok éves jelentéseinek átnézése, szakmai szövetsége, ipartestületek kiadványainak böngészése is. Érdemes az üzleti sajtó aktualitásait és a közelmúltban kiadott elemzéseket is átnézni, mert hasznos információkat találhatunk benne az üzleti terv elkészítéséhez.

Folytatjuk…