PDF letöltés

A negatív visszajelzés is lehet pozitív

Az online piackutatás esetében elsőként mindig az online kérdőívekre gondolunk, ám a piackutatás ennél összetettebb folyamat, amelynél a negatív visszajelzéseket is saját javunkra fordíthatjuk.
Ahogy a vállalkozásunk fejlődik, ahogy bővülnek a tevékenységeink és egyre több a kapcsolat az ügyfelekkel, úgy bővülnek az ügyfelektől beérkező információk is. Ezek az információk kiemelten fontosak lehetnek, ezért nem szabad ezeket a visszajelzéseket veszni hagyni, fel kell használni a piackutatási tevékenységünkhöz.

Érdemes nyitni egy elektronikus mappát vagy egy táblázatot, ahová a vásárlói visszajelzéseket gyűjtjük, hogy ezeket később fel tudjuk használni. Erre az egyik legmegfelelőbb megoldás lehet a Google Drive szolgáltatás, amely bárhonnan elérhető, így nem csupán a számítógépről, hanem akár mobiltelefont vagy tabletet használva is felvezethetjük az észrevételeket, így kisebb az esély, hogy valamilyen fontos információ elfelejtődik vagy kimarad.

Nem kell félni a negatív visszajelzésektől
Egy vállalkozás a mindennapok folyamán rengeteg pozitív, de szinte ugyanennyi negatív kritikát kap. Ezeknek ugyanúgy kell örülni, mint a pozitívumoknak, hiszen ezek segítenek megtalálni a vállalat gépezetében lévő apró hibákat, amiket kiküszöbölve még jobbá még ügyfélcentrikusabbá tehetjük a vállalkozást.

Az ügyfelek azonban nem csak szavakkal, hanem tettekkel is kifejezhetik a nemtetszésüket. Ilyen negatív visszajelzés lehet például egy webáruház esetén a megrendelt termék visszaküldése.
Ez minden webáruház számára bosszantó, sőt, ha ez gyakran előfordul, akár anyagi téren is problémát okozhat, de mindenképpen egy visszajelzés, hogy valami módosításra szükség van.

Hogy védjük a saját érdekeinket és ki tudjuk szűrni, hogy a visszaküldött termékek milyen valódi problémák állnak érdemes nagy hangsúlyt fektetni a visszaküldés feltételeinek feltüntetésére a weboldalunkon. Ez amellett, hogy tájékoztatja az ügyfelet, azt sugallja, hogy foglalkozunk vele, védjük az érdekeit, ami pozitív lehet a vállalkozásunkra nézve.

Ha pedig áru visszaküldést vagy negatív kritikát kapunk, vizsgáljuk meg, mi állhat a háttérben és próbáljuk meg módosításokat eszközölni annak érdekében, hogy legközelebb ne lépjenek fel ilyen problémák.  


-MCOnet-