Zalaegerszegen járt vállalkozói fórumával a jubileumát ünneplő érdekképviselet

Zalaegerszeg, 2023. március 30. - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei idén március folyamán tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart országszerte, amelynek soron következő rendezvényére Zalaegerszegen került sor szerdán. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Zalaegerszegen tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által március során zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét szerdán. A hónap során megrendezett vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

 

Hatékonysággal, összefogással a sikerért

Egy város, egy közösség csakis akkor működik jól, ha a helyi gazdaság jól működik, utóbbinak pedig meghatározó szereplői a vállalkozók, amelyek ezer szállal kötődnek a közösséghez, vagyonukat befektetik, munkahelyeket teremtenek és biztosítják a fejlődést a városban – mondta el a rendezvényen Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere. Az önkormányzat egyik fő szerepe az, hogy tartsa a kapcsolatot a vállalkozókkal, folytassa a párbeszédet. Az alpolgármester egyúttal további partnerséget ajánlott a VOSZ-nak is az elkövetkező öt évre és a továbbiakra is.

 Újra és újra szembesülünk a világgazdaság sérülékenységének tényével, sajnos a helyzet az elmúlt hónapokban sem javult, az egekben vannak a beszerzési árak, az energiaárak és az infláció, amelyhez még egy történelmi aszályhelyzet is társult tavaly. Ez soha nem látott kihívás elé állítja a gazdaság szereplőit. Egész iparágak kerültek veszélybe – mondta el felszólalásában Sifter Rózsa, Zala Vármegye főispánja. A közös célunk 2023-ban sem lehet más, minthogy elkerülje az ország a recessziót. Hosszútávon pedig hatékonnyá és fenntarthatóvá kell tenni a vállalkozások működését, csökkenteni az energiafüggőséget – tette hozzá.

 


Szolgáltatások és párbeszéd

Balogh Ádám, a VOSZ Zala vármegyei elnöke a rendezvényen megtartott beszédében kiemelte a VOSZ egyik legfontosabb szolgáltatását, az olcsó vállalkozói hitelek közvetítését, az ehhez kapcsolódó tanácsadást. Kifejtette, hogy a konstrukció iránt az érdeklődés továbbra is élénk. Az elmúlt évben több ezer szerződött Széchenyi Kártya tulajdonossal bővült a vármegye, döntő többségük mikro- és kisvállalkozás. Mindez többmilliárd forintnyi hitelkihelyezést jelentett. A megyei elnök beszélt a turizmus-vendéglátás kiemelt szerepéről, amely Zalában komoly jelentőséggel bír, és amely mindig jól jelzi a gazdaság állapotát.

Balogh Ádám szót ejtett a Príma díjakról is, amelynek odaítéléséről a térség polgárainak részvételével döntenek, és amely fontos kulturális missziót jelent a VOSZ életében. A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

 

 

 

Jubielum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása. 

Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Gazsi Attila, a szervezet elnökhelyettese. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevekénységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. Gazsi Attila beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon.
Az elnökhelyettes kitért arra, hogy a vállalkozások digitalizációját a vállalkozások méretének és tevékenységének megfelelően testre szabható komplex online vezérlőpult és szoftver piactér kifejlesztésével és üzemeltetésével támogatja az érdekképviselet, VOSZPORT név alatt várhatóan májusi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj fejlesztés, hogy induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.

 A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz. Az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi majd az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.