Hogyan támogatja Németország a KKV-k digitalizáció készség és képesség fejlesztését

A VOSZ Digitalizáció-Informatikai Szekció piackutatást végzett, mely azt vizsgálta, hogy az Európai Unión belül például Németországban konkrétan milyen megoldásokat alkalmaznak a KKV szektorban lévő kis- és közép vállalkozások digitalizációs készség és képesség fejlesztésére.

A kutatás kiterjedt arra, hogy milyen pályázati lehetőségek, képzési programok, gyakorlati megoldások léteznek a németországi KKV digitalizációs programjában, a KKV mindennapi gyakorlati életébe hogyan kerül át ez a fajta digitalizáció.

Cikksorozatunk első részében a különböző németországi tartományi és országos kormányzati programokról számolunk be: 
 
1) Aschaffenburgi Műszaki Egyetem: Ingyenes továbbképzések célja, hogy támogassák a bajor vállalatokat a válság kezelésében (koronavírus, háború és energiaválság)

Az Aschaffenburgi Műszaki Egyetem a Bajor Állami Tudományos és Művészeti Minisztériummal együttműködve elindította a TransferformKMU projektet. 
A REACT-EU forrásokból finanszírozott projekt célja, hogy a változási folyamatok tudatosításával, a vállalatirányítás innovációjával és a célzott ingyenes tudományos képzéssel segítse a munkavállalókat és a vállalatokat abban, hogy erősebben és jövőbiztosabban kerüljenek ki a válságból.
Az Institute for Management and Leadership célja, hogy támogassa a bajorországi székhelyű kis- és középvállalkozásokat (KKV-k) a válságból való kilábalásban, és ezzel hozzájáruljon a kis- és középvállalati struktúrák digitalizációs fejlesztéséhez és biztosításához.
A képzések főbb témái: digitalizáció, okos technológiák, innovatív technológiák tanulása, megértése és alkalmazása a piacok megtartásában és fejlesztésében.


2) Digitalizációs fiatal szakembereket alkalmaznak, akik segítik a németországi digitalizációs folyamatot a KKV szektorban a Saar vidéken
 
A  digitalizációs fiatal szakemberek alkalmazottak „digitális bennszülöttként” igazi digitalizációs hajtóerők lehetnek a KKV-k digitalizációs folyamatában! 
Ez a Digiscouts® projekt magja is: a digitalizációs fiatal szakemberek azonosítják a digitalizációs lehetőségeket a cégben, konkrét projektötleteket dolgoznak ki a trénerekkel közösen, majd önállóan valósítják meg. Ez új távlatokat nyit a vállalatok számára a (digitális) folyamatoptimalizálás terén, és fordítva, a Digiscouts® lehetőséget kap arra, hogy aktívan segítse a vállalat digitális változásainak alakítását.
 
Az RKW Kompetencia Központ elektronikus, digitális tanulási platformot, valamint a projektmunkához szükséges tudásmodulokat és eszközöket biztosít.
 
A "Digitalizációs felderítők gyakornokai – Digiscouts®" projekt részeként feltárják a vállalatokban rejlő digitalizációs lehetőségeket. Az eredetileg szövetségi szinten az RKW Kompetencia Központ által kezdeményezett projektet 2022-től Saar-vidéken a Demográfiai Hálózat Saar kíséri.

 
3) Új üzleti modellek és szolgáltatások a KKV-k digitalizációs folyamatának a kidolgozására
 
A Gazdasági Minisztérium által finanszírozott Smart Services kompetenciaközpont két éve támogatja a baden-württembergi szolgáltató cégeket a digitalizálás terén. 
Eddig több mint 150 kis- és középvállalat kapott támogatást új, digitális üzleti modellek kidolgozásában, valamint komplex felhő - adatalapú szolgáltatási kínálat, úgynevezett smart service (okos szolgáltatások) megoldások megvalósításában.
 
Emellett a kompetenciaközpont több mint 150 digitalizációs tanácsadót képzett ki, akik Baden-Württemberg-szerte támogatják a vállalatokat a jövőbeli innovatív üzleti modellekkel, új, digitális szolgáltatások fejlesztésével és a szolgáltatási termelékenység növelésével kapcsolatos kérdésekkel. 


4) A Thuringia digitalizációs továbbképző ügynökség kísérleti projektként indult Suhlban

A felgyorsult változás kihívásaira adott válasz kulcsfontosságú eleme a digitalizációs és szakmai fejlődés. 
A termelési folyamatok technológiai változása miatt bizonyos képzettségek, készségek és képességek iránti kereslet csökken a munkaerőpiacon. Ugyanakkor a demográfiai folyamatok és a szakképzett munkaerő fokozódó hiánya miatt más területeken is sürgősen szükség van digitalizációban képzett munkaerőre.
Ahhoz, hogy az ebből adódó lehetőségeket kihasználhassák, az érintett munkavállalóknak újból el kell sajátítaniuk a szükséges digitális készségeket és képességeket. Erről szól a digitalizációs továbbképző ügynökség munkája. 


N.D