Hitelprogram a versenyképesség növeléséért!

Megjelent a "Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogram" című, GINOP-8.3.1-16 kódszámú hitelprogram!

A hitelprogram célja

A Hitelprogram a KKV-k versenyképességének növelése tematikus célkitűzés, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtése és bővítésének támogatása megnevezésű beruházási prioritás keretében megvalósuló Hitelprogram, melynek egyedi célkitűzése a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó KKV-k versenyképességének fejlesztése a KKV-k külső finanszírozáshoz történő hozzáférésének javítása révén. A Hitelprogram célja a Mikro-, Kis- és Középvállalkozások olyan Beruházásainak támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők, ugyanakkor a pénzpiacokon egyáltalán, vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz.

 

A hitelprogram keretösszege: 44 milliárd Ft        

 

Hitelfelvevők köre:

Jogi forma

egyéni vállalkozók

gazdasági társaságok

szövetkezetek

 

Méret

Támogatásra jogosult a Bizottság 651/2014/EU rendelet I. melléklet szerinti Mikro-, kis- és középvállalkozás.

 

Kizáró okok, speciális feltételek

Nem részesíthető támogatásban az alábbi vállalkozások:

a)   illegális gazdasági tevékenység (azaz olyan termelési, kereskedelmi vagy egyéb tevékenység, amely a közvetítőre alkalmazandó jogszabályok vagy szabályozás alapján illegális, ideértve az ember reprodukciós célú klónozását);

b)   dohány és dohánytermékek, desztillált szeszes italok és a kapcsolódó termékek gyártása, feldolgozása és forgalmazása;

c)   valamennyi típusú fegyver-, lőszergyártás és kereskedelem finanszírozása, illetve bármilyen jellegű katonai műveletek;

d)   kaszinók és annak megfelelő vállalkozások;

e)   online szerencsejátékok és online kaszinók;

f)    pornográfia és prostitúció;

g)   atomerőművek leállítása és építése;

h)   olyan elektronikus adatgyűjtési programok vagy megoldások kutatása, fejlesztése vagy a velük kapcsolatos technikai alkalmazások, amelyek célja a fenti a)–g) pontokban említett tevékenységek támogatása, vagy amelynek célja az elektronikus információs hálózatokba való illegális belépés vagy az elektronikus adatok letöltésének elősegítése;

 

A Bizottság 1407/2013/EU rendelete alapján nem részesíthetők Támogatásban az alábbi vállalkozások, illetve nem nyújthatók az alábbi célú Támogatások:

-        a támogatás összege az elsődleges termelőktől beszerzett vagy érintett vállalkozások által forgalmazott ilyen termékek ára vagy mennyisége alapján kerül rögzítésre, vagy

-        a támogatás az elsődleges termelőknek történő teljes vagy részleges továbbítástól függ,

 

A Hitelprogram vonatkozásában nem nyújtható Kölcsön:

 

A hitel felhasználása

A kihelyezett Kölcsönök a Végső Kedvezményezett által az alábbi, gazdaságilag potenciálisan életképes Projektek megvalósításához használhatók fel:

1)    Beruházási kölcsön esetén:

2)    Használt eszköz beszerzése az alábbi feltételek teljesülése esetén elszámolható:

3)    Nem mezőgazdasági termelő vállalkozások élelmiszeripari Projektjei is Támogatásban részesülhetnek:

4)    Az alábbi turisztikai fejlesztési projektek is Támogatásban részesülhetnek:

5)    Mobileszköz vásárlás:

Gépjármű vásárlás az alábbiak szerint finanszírozható:

Más TEÁOR tevékenységet folytató cégek szállítóeszköz, gépjármű beszerzése nem tiltott azzal, hogy személygépjámű beszerzése nem megengedett a Hitelprogram keretében.

A Hitelprogram keretében ugyanazon Projekt csak egyszer részesülhet Támogatásban.

 

Projekt területi korlátozása

A Végső Kedvezményezett Magyarországon, a közép-magyarországi régión kívül bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe. Minden esetben a Projekt megvalósítás helyszíne számít és nem a Kölcsönt igénylő szervezet székhelye, ezért a Közép-Magyarország régióban székhellyel rendelkező szervezet Projektje is támogatható, amennyiben a Projekt maga a közép-magyarországi régión kívül valósul meg.

A megvalósulási helynek a folyósításig bejegyzésre kell kerülnie a cégkivonatba, illetve a későbbiekben igazolni kell azt is hogy valóban gazdasági tevékenység folyik.

Hardver és szoftver eszközök beszerzése esetén a megvalósulási helyszínnek az a telephely vagy fióktelep minősül, amelyre a beszerzett eszközök számvitelileg aktiválásra kerülnek.

 

Hitel összege: min. 1 millió Ft, max. 600 millió Ft

 

Hitel pénzneme: HUF

 

Saját erő mértéke:min. 10%, kivéve használt gépjármű beszerzés, ahol min. 20 %

 

Futamidő:

 

Hiteldíjak:

Kamat

0%/év

Kezelési költség

Nem kerül felszámításra

Rendelkezésre tartási jutalék

Nem kerül felszámításra

Előtörlesztési díj

Nem kerül felszámításra

Szerződésmódosítás díja

Fennálló Kölcsönösszeg 1,5%-a, de minimum 50.000 Ft

Egyéb költségek

A hitelkérelem bírálatával, a Kölcsönszerződés megkötésével és az MFB Zrt. által kedvezményezett módosításával, valamint a Kölcsön folyósításával összefüggésben nem számíthat fel díj, kivéve az, amely harmadik felet illet (értékbecslői, közjegyzői díj).

 Amennyiben pályázati témával kapcsolatban lenne kérdése,  ide kattintva informálódhat!

Címkefelhő