Győrött járt vállalkozói fórumával a jubileumát ünneplő érdekképviselet - Idén 35 éves a VOSZ

Győr, 2023. március 31. - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei idén március folyamán tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart országszerte, amelynek soron következő rendezvényére Győrött került sor csütörtökön. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Győrben tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által március során zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét csütörtökön. A hónap során megrendezett vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

 

Kihívások és pozitív példák

Rengeteg kihívás előtt áll minden egyes vállalkozó, ezek közül némelyekre már vannak pozitív megoldások is, ilyen például a sikeres generációváltás – mondta el a rendezvényen Széles Sándor Győr-Moson-Sopron vármegye főispánja. A kihívások között említette még az informatikai átalakulást, a változó kommunikációt, és bizonyos, térségi, speciális feltételeket is. Ez Győr környékén a munkaerő kérdése – jegyezte meg. A jó, felkészült és képzett munkaerőért megindult a harc. Mint elmondta: mindenkinek igyekeznie kell megtartania a jól képzett, már tapasztalattal rendelkező munkaerőt, mert Zalában, Vasban és Győr-Moson-Sopron vármegyében számolni kell az Ausztriából és általában Nyugat-Európából érkező megkeresésekkel is, amelyek megoldandó feladatot jelentenek a vállalkozásoknak.



 

Erős vállalkozások kellenek

A társadalom akkor tud erős lenni, ha azok az emberek, akik nem az államra alapoznak, hanem maguk képesek felelősséget vállalni a megélhetésükért, az alkalmazottaikért, mind többen vannak. A társadalom teherbíró képessége azokon múlik, akik képesek előre vinni a hazájukat – utalt a vállalkozókra Ivanics Ferenc, Győr-Moson-Sopron Vármegye Közgyűlésének alelnöke. Mint elmondta: ennek érdekében vissza kell állítani a vállalkozók társadalmi megbecsülését.




A város egyik legmeghatározóbb szereplői a munkaadók, hiszen, ha ők nincsenek, akkor a munkavállalóknak sem adódik lehetőség – mondta el felszólalásában Borsi Róbert, Győr önkormányzati képviselője, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság elnöke. A vármegyeszékhelyen – az agglomerációt is beleértve – nem jellemző az elnéptelenedés, mivel a vállalkozók lehetőséget teremtenek a térségnek.
A kihívásokról szólva kifejtette: a járvány – úgy tűnik – egy rövid lejáratú krízis volt, de a háborúról ma nem lehet megmondani, hogy meddig fog tartani. Ennek gazdasági kihatásai jelenleg folyamatosan jelen vannak – tette hozzá.



 

Szolgáltatások és párbeszéd

Dr. Kovács Péter, a VOSZ vármegyei elnöke a rendezvényen megtartott beszédében kiemelte a VOSZ egyik legfontosabb szolgáltatását, az olcsó vállalkozói hitelek közvetítését, az ehhez kapcsolódó tanácsadást. Kifejtette, hogy a konstrukció iránt az érdeklődés továbbra is élénk. Az elmúlt évben ezernél is több szerződött Széchenyi Kártya tulajdonossal bővült a vármegye, döntő többségük mikro- és kisvállalkozás. Mindez több 10 milliárd forintnyi hitelkihelyezést jelentett. Az elnök szót ejtett a VOSZ közösségépítő, a térséget támogató kezdeményezéseiről is, példaként említve a közelmúltban, Darnózseliben lezajlott faültetési akciót. Beszélt a Príma díjakról is, amelynek keretében az érdekképviselet tevékenysége jóval túlmutat a vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatásokon. A vármegyei szervezet taggyűlésén a tagok egyhangú szavazással döntöttek a helyi elnökség bővítéséről, amelynek értelmében négy fő kapott helyet a vezetőségben.  A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

 



Jubielum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.

 




Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A VOSZ erőssége, hogy területi és országos szinten, sőt, a Kárpát-Medence szintjén egyaránt működik és tevékenykedik a vállalkozói közössége. Különösen fontos, hogy ágazati tagozatai és szekciói is eredményes munkát végeznek. – mondta el a rendezvényen Perlusz László, a szervezet főtitkára. Hozzátette: ennek keretében a vállalkozók a saját szakmájukhoz, a saját szűkebb tevekénységükhöz, vállalkozói életpályájuk minden szakaszához kapcsolódóan is segítséget, információt kaphatnak a VOSZ-tól. Perlusz László beszélt az aktuális helyzetről és a gazdasági folyamatokról is. Külön kiemelte a VOSZ és az Egyensúly Intézet közös szakmai munkájaként elkészült anyagot, amely bizonyítja, hogy nem a vállalkozók „féktelen profitéhsége” okozza az inflációt, hiszen a legtöbb cég a túlélésért küzd Magyarországon.

Az elnökhelyettes kitért arra, hogy a vállalkozások digitalizációját a vállalkozások méretének és tevékenységének megfelelően testre szabható komplex online vezérlőpult és szoftver piactér kifejlesztésével és üzemeltetésével támogatja az érdekképviselet, VOSZPORT név alatt várhatóan májusi piacra lépéssel. Ez a vadonatúj fejlesztés, hogy induló vállalkozástól a nagyobb vállalati méretig integrált online platformban menedzselhetővé teszi a vállalkozás teljes irányítását és kapcsolatrendszerét.

 




A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. „Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz.” – ismertette Széles Anikó, a VOSZ címzetes társelnöke, a Sky Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A VOSZ kommunikációs ügynökségének vezetője hozzátette: az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.