Energetikai fejlesztések pályázatból

2019. november 11-től benyújthatóvá válik a legújabb energetikai korszerűsítéseket támogató pályázat.

A pályázók köre azok a vidéki KKV-k, amelyek rendelkeznek minimum egy lezárt üzleti évvel, alkalmazotti létszáma minimum egy fő és rendelkezik magyarországi székhellyel. Egyéni cégek, egyéni vállalkozók is indulhatnak a vállalkozáson, azonban konzorciumi formában való pályázásra nincs lehetőség. Természetesen azok a közép-magyarországi régióban levő vállalkozások is pályázhatnak, akik egyik vidéki telephelyükön valósítanák meg a korszerűsítést.

A pályázat során a 15 kWp-et meghaladó névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése is támogatott, amely nagymértékben hozzájárulhat vállalkozása energiafelhasználásának csökkentéséhez. Továbbá önállóan támogathatóak az egyéb megújuló energiafelhasználás növelését és az energiahatékonyság javítását szolgáló tevékenységek is, amennyiben a fejlesztendő épület energetikai minőség szerinti besorolása legalább két szintet javul DD besorolás alatti épületek esetében. DD besorolású, vagy e feletti épületek esetében nem elvárt a legalább kétszintnyi javulás.

Fontos megjegyezni, hogy azok az épületek kerülhetnek korszerűsítés alá, amelyek 2006. december 31.-t megelőzően épültek, vagy újítottak fel, viszont statikai szakvéleménnyel igazoltan nem rendelkeznek állékonysági problémával. A beruházásnak igazoltan energia-hatékonysági fejlődést kell eredményeznie és/vagy megújuló energiaforrás felhasználására kell irányulnia, ezzel egy időben pedig törekednie kell az üvegházhatás csökkentéséhez, kivéve azon épületek energiahatékonysági fejlesztéseit, amelyek jelenleg és a fejlesztést követően is megújuló fűtési rendszert alkalmaznak.

Támogatható tevékenységnek tekinthető tehát:

Megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek

-        Napkollektoros rendszer telepítése;

-        brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése;

-        napelemes rendszer telepítése hálózati villamosenergia-termelés céljából;

-        hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati melegvíztermelésre és/vagy fűtésrásegítésre.

Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek

-        Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése;

-        épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítése;

-        meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása.

Önállóan nem támogatható tevékenységek közé tartoznak a kiskapacitású napelemes rendszer telepítése hálózati villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület és az abban folyó gazdasági-termelési folyamatok villamosenergia-ellátásához, valamint az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítése.

A beruházási költségek, mint építés bekerülési értéke, és/vagy egyes járulékos költségek munkadíj, finanszírozható az elnyert támogatási összegből.

A támogatási intenzitás maximum 55% lehet, az elnyerhető összeg pedig 3 és 100 millió forint között kerül meghatározásra.

Amennyiben további kérdése adódna a pályázattal kapcsolatban, ide kattintva felteheti. 

Címkefelhő