PDF letöltés

Támogatás újratöltve

Ismét igényelhető vissza nem térítendő támogatás új elektromos autók vásárlásához. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett pályázat 3 milliárd forintos keretösszeggel, ebben az évben három szakaszban kerül kihirdetésre.

Hétfőtől ismét igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás új elektromos autók vásárlásához, a pályázatot 3 milliárd forintos kerettel hirdették meg. Magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek 1 jármű után, magyarországi székhelyű vagy belföldi telephellyel rendelkező civil szervezetek, egyesületek, felsőoktatási intézmények 5 jármű után kérhetnek állami hozzájárulást. A támogatási összeg felső határa az autók méretétől és árától függően 1,5 millió forint, vagy 2,5 millió forint lehet.
   
A pályázat első szakasza 1 milliárd forintos kerettel július 2-án zárul. Augusztus 9. és 27. között szintén 1 milliárd forintra lehet majd pályázni, október 11-től pedig a keret kimerüléséig várják a kérelmeket, legkésőbb 2022 júniusáig.
   
2021. június 14., hétfőtől újdonság, hogy a személyszállítási szolgáltatók is igényelhetnek támogatást elektromos autók vásárlására. Ezt a pályázatot is 3 milliárd forintos kerettel írták ki, a pályázati hozzájárulás aránya 45 százalék lehet.

A kormány fontosnak tartja, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegesség váljon, ehhez a célkitűzéshez járul hozzá mindkét pályázat. Az elektromos autózás támogatásához az eddigi 5,8 milliárd forintos pályázati forrás 1500 elektromos autó beszerzéséhez járult hozzá, ezekkel együtt már 25 ezer jármű közlekedik zöld rendszámmal Magyarországon. Az állam ugyanakkor nemcsak elektromos autózást, hanem majdnem 4500 elektromos kerékpár, 475 elektromos robogó, megvásárlását is támogatta. Mindezeken túlmenően a Zöld busz programnak köszönhetően a közösségi közlekedés is kibocsátásmentesség vált és válik az ország több nagyvárosában.
A pályázati felhívás az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján olvasható. 

Kimerült, de újratölthető

A program létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban. mint hogy a hétfőn meghirdetett pályázatra kedd délig 2300 darab igénylés érkezett, ezzel szinte kimerítve az első szakaszban meghirdetett keretet. A minisztérium álláspontja szerint az igénylések kiértékelése után lehet csak szó a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg növeléséről.