PDF letöltés

Júliustól új programok segítik a vállalkozásokat

Júliustól indul a vállalkozásokat segítő Széchenyi-kártya újraindítási program, amely gyakorlatilag felső korlát nélkül segíti majd a vállalkozásokat a gazdaság újraindítása során. Az igény nagy, a becslések szerint akár 2000 milliárd forint is lehet.

A kormány célja a gazdasági újraindítás során a lehető legtöbb vállalkozás segítése, amihez összesen 587 milliárd forint értében hirdettek meg pályázatokat. Az önrész előteremtése valamint a fejlesztések megvalósulása érdekében megújulnak a Széchenyi-kártya program államilag támogatott, rendkívül kedvező kamatozású hiteltermékei is.

A Széchenyi-kártya újraindítási programban a vállalkozások jelenlegi finanszírozási igényeit

  • a Széchenyi-kártya újraindítási folyószámlahitel,
  • a Széchenyi turisztikai kártya újraindítási program,
  • a Széchenyi újraindítási likviditási hitel,
  • a Széchenyi újraindítási beruházási hitel és ennek részeként az agrár Széchenyi újraindítási beruházási hitel,
  • a Széchenyi újraindítási önerő kiegészítő Hitel,
  • valamint a Széchenyi újraindítási lízingkonstrukció indításával segíti.

Minden vállalkozás megtalálja a számára igénybe vehető államilag támogatott hitelkonstrukciót, valamint pár kattintás után el is indíthatja a megújult vállalkozói információs portálon, a Vali-n (www.vali.hu).

Az új konstrukciókkal a hazai vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósulását támogatják, amelyek a gazdasági szereplők működési stabilitásának megőrzése mellett hozzájárulnak az új munkahelyek létrehozásához és a termelékenység növekedéséhez.

A program újonnan bevezetett konstrukcióihoz a kormány kamattámogatást, kezelési költség támogatást, továbbá kezességi díjtámogatást és a Széchenyi turisztikai kártya újraindítási program keretében továbbra is költségtámogatást biztosít. A termékek nettó kamata így 1 százalék alatt marad. A hiteldöntések meghozatalára – amennyiben minden dokumentáció hiánytalanul rendelkezésre áll – a pénzügyi intézményeknek legfeljebb 30 nap, illetve beruházási típusú hitelek és a lízingkonstrukció esetén legfeljebb 60 nap áll rendelkezésükre.