Támogatás elszámolása

Kérdés:

Vállalkozásunk a COVID-19 járvánnyal összefüggően támogatást igényelt és kapott, amihez a támogatói okirat már rendelkezésünkre áll. A támogatás visszatérítendő támogatásnak minősül, amely bizonyos eredményességi célok elérése esetén részben vagy egészében átalakítható vissza nem térítendő támogatássá (a következő 1-2 évben). A kft. előleget igényelt és kapott is 2020 őszén. A pályázatíró tájékoztatása szerint a támogatást tőketartalékba kell könyvelni, de ennek jogszabályi hátterét sem Ő nem tudja megerősíteni, sem én nem találom. Hogyan kell helyesen eljárni ebben az esetben?

Válasz:

A kérdésben leírtak szerint a támogatás visszatérítendő támogatás elsődlegesen, amelyet úgy kell könyvelni, mintha a vállalkozás kölcsönt kapott volna. Előleget igényelt és kapott, de ezt nem kapott előlegként, hanem kapott kölcsönként kell a kötelezettségek között kimutatni (T 384 - K 451). Így kell könyvelni a következő részletet is.

Amikor a pályázattal kapcsolatos elszámolást a támogató elfogadja, a támogató dönt a támogatás végleges jellegéről. Ha továbbra is visszafizetendő lesz, amikor meghatározza a részleteket, a visszafizetések esedékességét, a kölcsöntörlesztés szabályai szerint kell a visszafizetéseket könyvelni: T 451 - K 384, ha kamatot is kell fizetni: T 873 - K 384.

Ha a támogató a visszatérítendő támogatást vissza nem térítendő támogatásnak minősíti, akkor kell támogatásként könyvelni az egyéb bevételek között: T451 - K 9645 (ha a támogatás költségeket fedezett), illetve a T 451 - K 9646 (ha beruházáshoz kapcsolódott), ez utóbbit időbelileg el kell határolni: T 9646 - K 4832.

Ha támogató a határozatában – a jogszabályi helyet megjelölve - úgy rendelkezik, hogy a vissza nem térítendő támogatást a tőke­tartalékba irányítja, akkor a könyvelés: T 451 - K 412.

DT