Takarítói-gondnoki munka adókedvezménye

Kérdés:

Vállalkozásunk takarítói-gondnoki munkakörben foglalkoztat munkavállalókat épületek takarítására. Kérdésünk, hogy a FEOR 911 egyéb takarítói munkakörbe sorolt munkavállalóink a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kell, hogy kapják, illetve a FEOR 9-es munkakörbe sorolt munkavállalók bére után milyen adókedvezmények vehetőek igénye?

Válasz:

A szakképesítés nélkül végezhető munkakörök a FEOR 9-es osztályba vannak besorolva, amelyek egyrészt érintik az alapbért, másrészt a szociális hozzájárulási adó kedvezményt.

A szóban forgó vállalkozás egyszerű takarítási munkákat és gondnoki takarítási munkákat végez, ami valóban nem igényel szakképesítést és valószínűleg belefér a „FEOR 9119-00 Egyéb takarító és kisegítő” besorolásba.

Ennek az a hozadéka, hogy esetükben a 161.000 forintos minimálbér az alap és nem a magasabb szakképzettséghez kötődő garantált bérminimum, a 210.600 forint.

Másrészt a FEOR 9-es osztályba tartozó, szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak után a fizetendő 15,5% Szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe, melynek összege a fizetendő adó 50 %-a.

DT