Eltérés a pénzkészlet ellenőrzéskor

Kérdés:

Mi történik, mire számíthatok akkor, ha egy adóhivatali ellenőrzés során kiderül, hogy a pénztárgépben található pénzkészlet összege nem egyezik a kiállított bizonylatok összértékével?

Válasz:

A jogszabály előírja, hogy a nyitó pénzkészletet rögzíteni kell, valamint minden pénzmozgásról, pénzbetétről és - kivétről bizonylatot kell kiállítani.

A NAV pénztárgépkezeléssel és - üzemeltetéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról szóló tájékoztatója részletesen ismerteti, hogyan kell a nyitó pénzkészlet rögzíteni, a pénzmozgási bizonylatokat kiállítani, valamint a borravalót rögzíteni. Tehát a többlet vagy hiány az, ha a kasszában lévő pénzkészlet eltér a bizonylatok összértékétől. Ez szabálysértés, amiért a NAV természetes személy esetében ötszázezer forintig, nem természetes személy esetében egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Az online pénztárgép használatára vonatkozó szabályok megszegése miatt azonban a NAV nemcsak mulasztási bírságot szabhat ki, hanem elrendelheti az adózó telephelyének 12 nyitvatartási napra történő bezárását is. Amennyiben először fordul elő a mulasztás, akkor eltekinthet az üzletbezárástól, de ha három éven belül az online pénztárgép szabályainak megszegése miatt ismételt mulasztási bírságot kap az adózó, az üzletet kötelező bezárni, mérlegelési lehetőség nincs.

DT