Cégértékesítés

Kérdés:

Egy 1991-ben alapított építési anyagokat forgalmazó cég, mára már 500 millió forint bevételt ért el. Rendelkezik telephellyel és 6 főt foglalkoztat.  Sajnos nincs, aki tovább vigye a céget, ezért gondolkozik a cég eladásán az ügyvezető. Hogyan kalkuláljon, mennyit ér a cége egy adás-vétel során?

Válasz:

Egy cégeladás előtt az eladásra elő kell készíteni a céget. Általában egy vevő a társaság mérlegét nézi meg. Mivel közeledünk az év végéhez, ezért valószínűleg a 2020.évi zárást. Egy társaság mérlegében az eszköz oldalon az található, ami a cégnek a vagyona: gépek, berendezések, ingatlanok, készletek vevőkövetelések, pénzeszközök.

A forrásoldalon az, amiből ezek finanszírozva vannak. A források két nagy részre tagolhatóak: saját forrás és kötelezettségek. A saját forrás (saját tőke) az, ami a cég vagyona névértéken. Ez valójában az alaptőke, plusz a korábbi évek adózott eredménye, csökkentve az osztalékkal. Kiindulási pont a saját tőke, ez a saját tőke annak megfelelően változik, ahogy a könyvelési értékhez az eszközérték piaci értéken változtatható. Értékbecsülni kell a gépek, berendezések, ingatlanok értékét és a nyilvántartási értékhez képest az értékkülönbözettel nő a saját tőke, nő a vételár. Ne legyen a követelésben kétes, éven túli követelés és eladhatatlan készlet sem, mert az csökkenti a vételárat.

A leendő vevő biztosan nyilatkozatot kér arról, hogy vannak-e peres ügyei, illetve mikor volt adóvizsgálat a cégnél és egy esetleges adóvizsgálatnak mekkora az adókockázata. Ha piacképes a jövőben is nyereséget termelő cége van, akkor ezekkel a tényezőkkel növelhető a cég értéke. Komoly, nagy cégek egy cégvásárlásnál felkérnek egy könyvvizsgáló céget, cégértékelésre. Természetesen ez is olyan, mint bármilyen más adás-vétel, nem mindegy, hogy mindenáron meg akarják venni, vagy mindenáron el akarja adni.

Összegezve arra hívom fel a figyelmét, hogy a cég alap vételára, a cég saját tőkéje. Egy eladás során elő kell venni azokat a tényezőket, amelyek ezt javíthatják és rendbe kell tenni azokat a tényezőket, amik csökkenthetik a vételárat.

DT