PDF letöltés

A stressz elleni fellépés nehézségei - a tanult tehetetlenség

A tanult tehetetlenség jelensége érthetővé teszi, hogy sokszor miért érezzük magunkat eszköz nélkülinek a stresszel szemben.

 

Martin Seligman kutatásai szerint, ha emberek vagy állatok azt tapasztalják, hogy az eseményeket nem tudják kontrollálni, akkor olyan elvárást alakítanak ki, hogy hasonló helyzetekben sem tudják majd kontrollálni az eseményeket.

Az ilyen helyzetekben a tanúsított viselkedést elnevezte tanult tehetetlenségnek. Az ilyen viselkedést mutató emberek a számukra kellemetlen, félelmetes, kiszolgáltatott, más szóval számukra stresszteli helyzetből nem tudnak menekülni, nem tudnak védekezni, sőt ha ez sikerül is nekik valamilyen csoda folytán, akkor sem képesek tanulni a sikeres menekülési tapasztalatokból.

Vizsgálatok során a vizsgálati személyek hajlamosak voltak hasonló tehetetlenségi hatásokat mutatni, ha olyan zajos környezetbe tették őket, ahonnan nem tudtak kilépni, vagy ha megoldhatatlan feladatokat kaptak.

Seligman munkatársaival hosszas kísérletsorozat után arra a meglátásra jutottak, hogy a kontrollálhatatlan eseményeket követő tehetetlenség érzés nagyban függ attól, hogy megértik-e azt, hogy valójában miért történt meg velük az adott esemény.

Ha azt gondolják, hogy az okok állandóak és tartósak, akkor a tehetetlenség érzés abban a bizonyos helyzetben valószínűleg hosszú távú hatású lesz.

Továbbá ha az esemény okát olyannak tekintik, mint ami sokféle helyzetre kihatással van és nem csak egy adott helyzetre, akkor a tehetetlenség érzés hatása valószínűleg másféle helyzetekre is kiterjed.

Végül, ha az eseményt kiváltó okot saját hibájuknak, gondatlanságuknak, a rátermettségük hiányának vagy bármilyen más belső oknak tekintik, akkor az valószínűleg önértékelés csorbulásához, önértékelési zavarokhoz vezethet.

 

Soós István

szakpszichológus

Amennyiben stressz témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.