PDF letöltés

A kockázatértékelési gyakorlat az EU-ban. A mikro vállalkozásokra vonatkozó általánostól eltérő rendelkezések, engedmények olyan országokban, ahol nem vezették be az OiRA-t.

Tegnap 10. 21-én „Kockázatértékelés KKV-nak ingyen?” címmel megjelent cikkemben az OiRA kezdeményezésről írtam. Felmerülhet a kérdés, hogy azok az országok, amelyek kimaradtak ebből a rendszerből, milyen kedvezményeket adnak a területeken lévő mikrovállalkozásoknak?

Tegnap 10. 21-én „Kockázatértékelés KKV-nak ingyen?” címmel megjelent cikkemben az OiRA kezdeményezésről írtam. Felmerülhet a kérdés, hogy azok az országok, amelyek kimaradtak ebből a rendszerből, milyen kedvezményeket adnak a területeken lévő mikrovállalkozásoknak?    

A Népszava Könyv Kft. 2010.-ben „Munkahelyi kockázatelemzési módszerek a nemzetközi gyakorlatban” címmel megjelentetett egy tanulmányt, ami Nagy-Britannia, Írország, Hollandia, Németország mikrovállalkozásokra vonatkozó kockázatértékelési szabályozását mutatja be. Ebből a könyvből néhány idézet:

 Nagy-Britannia:az öt, vagy ennél több munkavállalót foglalkoztató munkáltatónak írásba kell foglalnia a kockázatértékelés jelentős megállapításait” (Tehát 5 fő alatt nem kell!)

A leggyakrabban előforduló 34 féle kisvállalkozás (üzlet, műhely, szolgáltatás) kockázatértékeléséhez úgy nyújtanak segítséget, hogy a vállalkozás típusára kattintással egy 1-2 oldalnyi téma-specifikus elemzés után egy kétoldalas, jól átlátható minta-kockázatértékelési táblázatot tesznek letölthetővé.” Megjegyzésem: ez a rendszer nagyon hasonlít az OiRA-hoz.Írország:

„Ha a foglalkoztatottak száma 3, vagy kevesebb, (a kockázatértékelés helyett) a hatóság által készített – ágazatra vagy a tevékenységre vonatkozó – biztonsági szabályzat alkalmazása is elegendő.” Megjegyzésem: Magyarországon több ágazatra (pl. faipar, villamosipar) még nem készült biztonsági szabályzat. Egy nyilatkozatot, miszerint betartom az előírásokat – ismerve a magyar mentalítást – nem tartok elegendőnek a megfelelő biztonsági szint eléréséhez.

Németország:

„Amennyiben egyéb jogszabályok másként nem rendelkeznek, ez az adminisztrációs előírás (mármint a kockázatértékelés írásba foglalása) nem vonatkozik a 10, vagy annál kevesebb munkavállalót foglalkoztató munkaadóra.” Ezt az előírást tudtommal azóta megtámadták a Német Alkotmánybíróság előtt, a pozitív diszkrimináció tilalmára való hivatkozással.

Hollandia:

Az előzőekhez hasonló, csak kissé bonyolultabb szabályozást alkalmaz.

Összefoglalva: a könyvben szereplő országok - Magyarországtól eltérően - jelentős könnyítéseket és segítséget adnak a mikrovállalkozásoknak a kockázatértékelésük elkészítése kapcsán.

 

Amennyiben munkabiztonság témában tanácsra van szüksége, kérem írjon a munkavedelem@vallalkozo.info címre, vagy hagyjon üzenetet a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket: „Kockázatértékelés KKV-nak ingyen?” címmel ajánlom olvasóim figyelmébe. A maihoz kapcsolódó cikkek: „A (munkavédelmi) kockázatértékelés története hazánkban” (megjelent október 5-én.), illetve „A magyar munkáltatókra nem lehet rábízni, hogy saját cégük kockázatértékelését elvégezzék? 1.”  (megjelent október 15-én.), A magyar munkáltatókra nem lehet rábízni, hogy saját cégük kockázatértékelését elvégezzék? 2.(megjelent október 19-én.).

Munkavédelem A-Z