Üzleti etikett: Tippek társasági eseményekre

Így, az óév és az új év fordulóján megsokasodnak a meghívók a postaládánkban, amelyekkel egy-egy társasági eseményre invitálnak, legyen ez a „Príma” díjak átadása, év végi vagy évnyitó céges parti, vagy egy bál. Egy-egy meghívó ugyanakkor számtalan kérdést is felvet, a klasszikus „mit vegyek fel” kérdésén túl.
Mire is érdemes figyelni egy-egy ilyen eseményen, hogy kellemesen érezzük magunkat?

1. Olvassuk el figyelmesen a meghívót

Azzal, ugyanis, hogy igent mondunk egy meghívásra, elfogadjuk a meghívó által meghatározott kereteket is. Ennek szem előtt tartásával érdemes meghoznunk a döntést, részt tudunk, illetve kívánunk-e venni az eseményen vagy sem.
Akár részt veszünk, akár nem, úgy elegáns, ha erről mielőbb – írásban – értesítjük a meghívót (átalában a meghívón szerepel, hogy kinek és meddig kell visszajeleznünk). Ha igent mondtunk, később nem illik lemondanunk az eseményen való részvételt, s még nagyobb bárdolatlanság, minden értesítés nélkül, meg sem jelenni.

2. Érkezzünk a meghívónak megfelelő időpontban

Ha meghatározott program van: díjátadás, előadás stb. mindig úgy érkeznünk, hogy a program kezdete előtt még legyen alkalmunk egy kis ráhangolódásra, beszélgetésre.
A házigazdák a meghívóban megjelölt érkezési időponttól 15-20 percen keresztül un. „fogadó vonalban” köszönik a vendégeket. Nem elegáns elmulasztanunk az üdvözlésüket, mint ahogyan az sem figyelmes tőlünk, ha ilyenkor hosszabb beszélgetésbe bonyolódunk a vendéglátóval. Szorítkozzunk egy szívélyes üdvözlésre és az este során kerítsünk alkalmat a hosszabb beszélgetésre.

3. A meghívóban megjelölt elvárt megjelenést (dress code) tartsuk be

Mozgásterünk mindössze annyi van, amennyit a dress code kategória megenged.
Jó, ha alaposak vagyunk, mert például a „black tie” és a „black tie optional” nem ugyanaz! Ahogyan súlyos baki „egymáshoz öltözni”, azaz ha a férfi a szmokingjához a hölgy ruhájával harmonizáló színű csokornyakkendőt köt. A tökéletes összeöltözés ilyen esetben éppen a kifogástalan szmoking (ami lehet éjkék is), ám a csokornyakkendő (ami kézzel kötött) kizárólag „black tie” lehet. A hölgyeknek arra érdemes figyelniük ilyen esetben: ugyan a „black tie” megjelölés elvileg az estélyi ruha mellett megengedi „kisestélyi” vagy „női szmoking” viselését, azonban az alkalom és az adott esemény (pl.: Operában tartott bál ) ezt a mozgásteret már nem biztosítja.

4. Pohárköszöntő

Figyelemmel arra, hogy az év végi események gyakori eleme a pohárköszöntő, érdemes figyelni arra, amikor a felszolgálók körbeviszik a pezsgős poharakat, esetleges korábbi koktéljainkat pezsgős pohárra cseréljük. Az első kottyal azonban meg kell várnunk a pohárköszöntőt. Választhatunk természetesen ásványvizet is a pohárköszöntőhöz, bár az igazán elegáns megoldás (ha aznap úgy döntöttünk nem iszunk alkoholt), hogy csak emeljük a poharunkat az ünnepeltre vagy az alkalomra, majd a poharunkkal a kezünkben folytatjuk a társalgást és egy alkalmas időpontban átadjuk a poharakat összegyűjtő felszolgálónak.

Ugyanígy ha üres tányérunk vagy poharunk van, vagy annak a felszolgálónak adjuk oda, akinek ez a feladata, vagy nézzük meg, melyik az az elegánsan félreeső hely (teljesen üres asztal) a teremben, amelyet éppen arra jelöltek ki, hogy a használt tányért poharat oda letehessük. Nem jó döntés, ha az üres tányérunkat, poharunkat egy ablakzugba, a büféasztal végébe, vagy egy olyan asztalra helyezzük, ahol mások étkeznek.

5. Tippek a büféhez

Amennyiben büféasztalról válaszhatunk, addig várnunk kell, amíg a házigazda valamilyen módon (például a pohárköszöntő lezáró mondataként) nem invitál az étkezés megkezdésére.

Amire érdemes figyelnünk:
• tartsuk az „ételsort” (előétel és desszert egy tányéron, nem elegáns döntés);
• nyugodtan vehetünk többször (kis adagokat), ám mindig új (tiszta) tányérra
• állófogadás esetén olyan ételt érdemes választanunk, amit egy villával könnyedén meg tudunk enni, és sose feledkezzünk meg a szalvétáról sem.
• ültetett állófogadás esetén, várjunk a desszertig azzal, hogy egy másik asztaltársasághoz csatlakozunk. Érdemes ilyenkor arra is figyelni, hogy csatlakozásunk ne legyen tolakodó.

6. A mobiltelefon szerepe
A mobiltelefon erre az alkalomra, csak „biztonsági eszközként” legyen velünk. Partnerünk és társaságunk tagjainak sértő elhanyagolása, ha a társasáukban, másokkal telefonálgatunk, vagy smsezgetünk. S attól, hogy a telefonokkal lehet fényképet is készíteni, nem jelenti azt, hogy használnunk is lehet. Noha érthető, hogy az esemény egy-egy pillanatát meg szeretnénk örökíteni, az eseményre (díjátadóra, bálra, partira) megyünk, nem az ott létünkről tudósítani.

7. Elegánsan távozni

Ha a távozás mellett döntünk, úgy elegáns, ha társaságunk tagjaitól, illetve, ha valaki vendégeként voltunk jelet, akkor vendéglátónktól is, elegánsan, minden feltűnés nélkül elköszönünk. Az esemény végét gyakran a „fogadósor” ismételt felállása jelzi, ilyenkor már nem halogathatjuk az indulást.



dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]