Üzleti Etikett - Jó dolog a multitasking?


A National Geographic Channel televízió készítői egy szellemes kísérletet végeztek, arról, hogy mennyire is vagyunk hatékonyak, ha egy időben akarunk több tevékenységet is végezni.
Egy óra alatt 25 e-mailt, 15 telefonhívást, valamint 10 SMS-t kellett elintéznie a két résztvevőnek, miközben összeraktak egy elemekből álló kutyaházat.
Egyikük „a sorban egymás után” elvet választotta, másikuk, párhozamosan végezte a feladatait.

Melyikük végzett korábban?
Az a résztvevő, aki egyszerre, csak egy dologra fókuszált, az összes feladatot elvégezte a megadott egy óra alatt. Aki azonban, a kutyaház építése közben próbálta intézni a telefonokat, e-maileket, SMS-eket, egyik feladattal sem végzett a rendelkezésre álló időben.

Vagyis, a megosztott figyelemmel való (multitasking) munkavégzés sajnos közel sem olyan hatékony, mint amennyire csábítónak tűnik.

Ma már egyre több kísérlet lát napvilágot, amely aláhúzza ezt. Azonban a multitasking nemcsak nem hatékony, de a kapcsolatainkat is rombolhatja!

Az etikett alapelvei közé tartozik a másikra való odafigyelés és a helyzetekben való tudatos (koncentrált) jelenlét.

A multitasking megakadályoz bennünket abban, hogy a másik félre valóban odafigyeljünk, hiszen a figyelmünk ide-oda vándorol közte és valami más között.

Abraham Maslow kutatásaiból tudjuk, az egyik alapvető igényünk, hogy megbecsüljenek, elismerjenek, tiszteljenek bennünket.
A megbecsülés kimutatásának egy látványos módja, a másikra való odafigyelés. Ha mindig van valami, ami a vele való beszélgetésnél, a rá való odafigyelésnél fontosabb vagy „ugyanolyan fontos”, nincs sok csodálkozni való azon, hogy eltávolodik tőlünk, szakít, vagy kilép a cégtől.


Milyen párhuzamos cselekedeteket kerüljünk inkább – nemcsak az üzleti életben?


Néhány példa:

• Az egyik amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy valamennyiünket nagyon bánt, ha a velünk való beszélgetés során partnerünk felveszi a megcsörrenő telefonját.

• Az étkezőasztalnál való telefonálást – amellett, hogy súlyos etikett baki – a kutatások szerint az emberek csaknem 80%-a sérelmezi.

• Komoly vezetői hiba, ha a munkatárs beszámolóját vagy mondadóját a vezető úgy akarja végighallgatni, hogy „Mond csak, közben átfutom ezt az e-mail.”

• Ügyfeleket lehet veszíteni és a cég hírnevét veszélyeztetni azáltal, ha a telefonba beszűrődik a beszélgetéshez semmiképpen nem kapcsolható egyéb tevékenységünk (étkezés, számítógép billentyűzet kopogásának, dohányzásnak) zaja.

• Az SMS-ezés, az előadások, illetve megbeszélések alatt, amellett, hogy nem elegáns és megbánthatjuk vele a másik felet, annak a kockázatát is magában rejti, hogy fontos információt elmulasztunk, ami lehet egy mondat vagy egy nonverbális gesztus.




dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]