Üzleti Etikett - A kulcs: A bizalom

Az üzlet alapszabályát mindannyian ismerjük: Először ismer, aztán megkedvel, majd bízik bennünk és végül üzletet kötünk.

Egy húsz évet és több tucat országot átfogó kutatás szerint, éljünk a világ bármely táján, az első találkozás során, az első kérdés, amelyben valamennyien öntudatlanul is állást foglalunk: újdonsült ismerősünk megbízható-e, vonzó személyiségnek tartjuk-e őt. S később már ezen a szemüvegen keresztül szemléjük a többi tulajdonságát.


Könnyű tehát belátnunk, ha egy konferencián, üzleti kézfogón, vásáron, kiállításon azt szeretnénk elérni, hogy beszélgetőtársunk rózsaszín szemüvegen keresztül nézzen ránk, hiteles, megbízhatóságot sugárzó benyomást kell tennünk.

Mire figyeljünk?

Öltözék


A hitelesség megteremtésében az öltözéknek meghatározó szerepe van. Három dolgot kell szem előtt tartanunk:

Társalgás


Mielőtt egy-egy rendezvényre indulnánk, jusson eszünkbe Seneca intelme: Semmilyen szél sem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. Vagyis, ha nem tudjuk pontosan mit akarunk elérni, hogyan akarjuk elérni, akkor a sikerünket is komolyan kockáztathatjuk.


A megnyerő öltözék mellé tehát érdemes néhány kulcsgondolatot is megfogalmaznunk. Bemutatkozásunkat illesszük az adott alkalomhoz és keressünk olyan közelmúltbeli eredményt, illetve sikert, amelyet megoszthatunk beszélgetőtársunkkal a dicsekvés látszata nélkül. A kutatások szerint, ha valaki olyan témáról beszél, amely érdekli, a beszélgetőtársa vonzóbbnak tartja.

Az üzleti siker záloga, hogy megtudjuk mire van szüksége a partnerünknek és erre az igényre adunk egy számára vonzó megoldást. Ezért óriási jelentősége van az aktív hallgatásnak és az őszinte érdeklődésnek a társalgás során.

Nyitott kérdéseink (Miért? Mennyiben? Hogyan?), és a nyitottságot és érdeklődést tükröző nonverbális gesztusaink (szemkontaktus, odafordulás, keresztezések hiánya) tehát nemcsak az etikett szerint elvárt kommunikációs gesztusok, hanem az üzleti siker zálogai is.

Névjegy és szóró-ajándékok


Az üzleti rendezvények természetes velejárója a névjegycsere és vásárok vagy kiállítások során pedig elvárt valamilyen „kézzel fogható emlék” átadása. Bármiről is legyen szó, az mindig legyen igényes és ami éppen olyan fontos, emlékeztesse beszélgetőtársunkat a találkozásra.

Ne zavarjuk össze beszélgetőtársunkat azzal, hogy olyan prospektusokat is rátukmálunk, amely iránt nem érdeklődött, mondván „vigyen ebből is”. Ha több névjegyünk is van, csak a vonatkozó névjegyünket adjuk át. Érdemes - nagyon finoman logozott - hasznos holmit is készíttetnünk (toll, pendrive), amellyel adott esetben – véletlenül - ki tudjuk segíteni beszélgetőtársunkat és amelyet magával is vihet és bármikor használhat.

Ha a megjelenésünk hiteles és vonzó, ha nyitottan, mozgásteret hagyva közeledünk beszélgetőtársunkhoz, illetve ha az általunk átadott „emlékeztetők” kiváló minőségűek, akkor komoly lépést tettünk a „bízzon bennünk” felé.

A legfontosabbat ugyanakkor sose feledjük, az első beszélgetések a bizalomépítést, nem az eladást szolgálják. Az első beszélgetés célja: a második beszélgetés.

dr. Erdős Zsuzsanna
üzleti etikett tanácsadó és coach
www.erdosetikett.hu

Címkefelhő