Új Ptk. – Kft. és Bt. alapító okirat módosítás – mikortól lehet, kell?

A fentiektől eltérő, speciális szabály vonatkozik a 3 millió Ft alatti törzstőkével rendelkező kft.-kre.
Az Új Ptk. 500 ezer Ft-ról 3 millió Ft-ra emelte a kft.-k minimális tőkekövetelményét. A törzstőke megemelésére 2016. március 15-ig van idejük az Új Ptk. szerinti minimum törzstőkét el nem érő kft.-knek. A tőkeemelés nélkül ezen társaságok működésére a 2014. március 14-én hatályos Társasági Törvény (Gt.) lesz irányadó. Amennyiben az érintett cégek szeretnének élni az Új Ptk. gazdasági társaságokra vonatkozó diszpozitív, tehát eltérést engedő szabályaival – például szeretnének ügyvezető testületet kialakítani –, érdemes lehet megfontolni a 2016. március 15-ét megelőző tőkeemelést és így az áttérést az új kódex előírásaira.

A közkereseti és betéti társaságok legkésőbb 2015. március 15-től, a korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok és egyesülések pedig 2016. március 15-től át kell álljanak az új Ptk. rendelkezéseinek megfelelő működésre. Az utóbbi határidő irányadó azokra a cégekre is, amelyekre a gazdasági társaságok szabályait kell alkalmazni (egyéni cég, végrehajtói iroda, közjegyzői iroda). Illeték és közzétételi díj nem terheli a kizárólag az új szabályokhoz igazodás és az új Ptk. változást engedő szabályai alkalmazása miatti változás bejelentést. Nem szükséges módosítani a létesítő okiratot kizárólag amiatt, hogy a Gt. hivatkozást Ptk.-ra javítsák, illetve Kkt. vagy bt. esetében a vezető tisztségviselőt ügyvezetőként említsék. (Az egyéb módosításokkal együtt kell ezeket átvezetni.)

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/uj-ptk-jogi-szemelyekre-vonatkozo-rendelkezesek-alkalmazasa

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]