Társasági adó – Adóalap minimum

Több adófajtánál alkalmazott megoldás, hogy, ha veszteségek vagy más ok folytán az adóalap alacsonyabb egy elvárt összegnél, akkor ez a fiktív minimum lép a helyébe. Azaz a jogalkotó ezzel egy úgymond „minimum adót” elvár. Azaz ezt fizetni ajánlatos, egyszerűen ennél csak többet lehet fizetni. Ilyen a KIVA esetében a minimum adóalap is. Társasági adónál árnyaltabb a helyzet, mert itt nem kell feltétlen a minimum adóalapot alkalmazni, inkább csak ajánlott.
Jövedelem-(nyereség-) minimum – mikor kell alkalmazni?
 
A jövedelem-(nyereség-) minimum összege a korrigált összes bevétel 2 százaléka.
 
Az adózónak minden adóév végén meg kell vizsgálnia, hogy eléri-e a jövedelem-(nyereség-) minimum összegét!
 
Ehhez meg kell néznie, hogy az adózás előtti eredménye vagy az – általános szabályok szerint megállapított – adóalapja közül melyik a nagyobb érték. Ezt kell összevetnie a jövedelem minimummal. Ha meghaladja, akkor az általános szabályok szerint meghatározott adóalapja után állapítja meg adófizetési kötelezettségét (vagy negatív adóalap esetén elhatárolja a veszteségét).
 
Ha azonban – az előzőek szerinti – nagyobb érték nem éri el a jövedelem-(nyereség) minimum összegét, akkor választása szerint

a) adóbevallásában nyilatkozatot tesz, és az adókötelezettsége meghatározásához az általános szabályok szerinti adóalapját veszi alapul (ez bevallásnak minősül, részletesen ld: holnapi szakmai tájékoztató), vagy

b) a jövedelem-(nyereség-)minimumot tekinti adóalapnak (ha az általános szabályok szerinti adóalapja negatív, annak összegét ebben az esetben is elhatárolhatja).
 
Nem kell a jövedelem-(nyereség-)minimumra előírtakat alkalmazni bizonyos kivételek esetében például az előtársasági és az azt követő adóévben.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]